Dispar castanii din Copou. Sute de arbori au fost deja marcați de angajații Primăriei Iași

Data publicării:
copaci copou

În Parcul Copou sunt aproape 340 de arbori marcaţi, cei mai mulți castani. Ecologiştii sunt convinşi că arborii au fost aleşi la întâmplare, mulţi dintre ei fiind copaci tineri, sănătoşi care nu au cum să pună în pericol viaţa celor care trec pe lângă ei.

„Se ia o parte din coaja copacului şi după aia se scrie numărul. Asta înseamnă inventariere. Numărul ăsta nu e pus întâmplător. E al două sute treizeci și treilea arbore care urmează să fie tăiat din cei pe care i-au marcat,” explică un ecologist.

Cei din Primăria dau garanţii că nu se va trece la tăierea tuturor arborilor marcaţi. Recunosc însă că vor fi copaci care vor fi culcaţi la pământ.

„Se merge pe ideea de a face nişte analize minuţioase pentru a putea şti cu precizie dacă aceşti arbori sunt bolnavi, sunt bătrâni şi dacă reprezintă un risc pentru ieşeni şi pentru autovehicule acolo unde este cazul. Arborii care prezintă un risc real pentru populaţie, aceştia vor fi înlocuiţi cu puieţi,” a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Ieşenii care aproape zi de zi vin în Parcul Copou nici nu vor să audă de tăierea arborilor.

„Mai sunt câţiva paşi până la tăierea lor. Noi sperăm că nu vor ajunge acolo. Ne propunem să ieşim în stradă, să organizăm proteste, să le arătăm că ne pasă şi că în continuare ei aleg să sfideze opinia publică,” a spus Alexandrina Dinga, ecolog.

Activiştii de mediu au trimis deja la Primărie adrese prin care cer explicaţii despre motivele pentru care sute de copaci au fost marcaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri