Statistică: Doar șase trecători din 100 fac ceva concret pentru a salva o viață

Data publicării:
cursuri resuscitare

Lună de lună, în Iaşi există cel puţin zece persoane care suferă un atac de cord în altă parte decât într-o unitate sanitară. Panica şi lipsa de educaţie sanitară fac însă ca numărul celor care intervin să salveze vieți să fie extrem de mic. În România, procentul celor care iau inițiativă și încep măsurile de resuscitare este de numai 6%.

Comparându-ne cu ţări din Nord şi Vestul Europei constatăm că acolo toate persoanele, indiferent de zona în care lucrează, de zona în care învaţă, au elemente de educaţie, elemente de învăţământ obligatorii în ceea ce priveşte resuscitarea”, explică medicul Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași.

Medicii din Iași vor merge în școli și licee să-i învețe pe elevi cum se face masajul cardiac. Unii tineri știu cum să intervină. „Acest masaj cardiac se face doar atunci când persoana nu mai respiră sau când nu-şi revine după un minut - două. Se aplică ambele palme pe zona inimii şi se apasă la un ritm de 5-7 secunde pentru a-şi reveni persoana în dificultate”, a prezentat un elev modalitatea de realizare a masajului cardiac.

Alți tineri preferă să-i lase pe medici să acționeze. „Dacă pacientul sau persoana care a căzut jos are probleme cu coloana sau observăm că are anumite leziuni, nu trebuie să efectuăm masajul pentru că îi putem face mult mai mult rău. Sunăm la 112”, a spus o elevă.

Ca liceu tehnologic, la disciplinele tehnice avem un modul de SSM, sănătate şi securitate şi culmea, elevii sunt interesaţi de lucruri care s-ar putea petrece pe stradă”, a declarat Liliana Voinea, directorul Colegiului „I. C. Ștefănescu”.

Cursurile de acordare a primului ajutor ar putea începe în semestrul al doilea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri