Dr. Maria Stamatin, îngerul păzitor al copiilor

Data publicării:
STAMATIN 2

Maria Stamatin, medic de peste 25 de ani, își petrece timpul printre incubatoarele în care stau bebeluși firavi, pe care îi veghează și încearcă să-i pună pe picioare. A știut mereu că vrea să ajute copiii și este convinsă că neonatologia a ales-o pe ea, nu invers! Și-a început cariera undeva la țară, iar din 1988 lucrează la secția de nou-născuți a maternității Cuza Vodă din Iași. Maria Stamatin a învățat de una singură, pentru că la acea vreme disciplina neonatologie nu exista. De multe ori, a fost nevoită să lupte să salveze copii de doar 500 de grame aproape cu mâinile goale. 

”Doamne, lipseau toate. Erau niște incubatoare vechi în care îngrijeam prematurii și trebuia să fim foarte atenți cum monitorizăm temperatura acelor nou-născuți, erau niște surse de oxigen, niște surse de aspirație și cam asta”, își amintește prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternității ''Cuza Vodă'' Iași.

Dornică să se perfecționeze, a mers la multe specializări în Statele Unite. Și de atunci visează ca spitalele de la noi să arate ca cele din America. 

Anastasia și Vladimir, gemenii familiei Cantemir, sunt doi dintre copiii pe care medicul Maria Stamatin i-a salvat. Aveau doar 800 de grame când au fost aduși pe lume, iar riscurile și complicațiile pe care bebelușii le puteau dezvolta erau nenumărate. ”Erau micuți, cât o sticlă de jumătate de litru de apă. Capul era exact cât o minge de tenis de câmp, iar sistemul sanguin se vedea integral pe pielea lor foarte fină”, a spus cu emoție Cătălina Cantemir, mama gemenilor.

Mamă spirituală le-a devenit chiar medicul Maria Stamatin, cea care a stat 24 de ore din 24 de ore lângă ei. Acum, acei copii de 800 de grame au crescut; au 7 ani și sunt în clasa întâi. Vladimir este pasionat de muzică și este toboșarul familiei, iar Anastasia are talent la pictură. Amândoi sunt foarte atașați de doctorița care a fost îngerul lor păzitor.

Sunt mii de familii în toată țara care datorează totul medicului Stamatin. Și faptul că a putut să ajute atâția oameni reprezintă cea mai mare mulțumire a doctoriței. Are totuși un singur regret: ”Am stat foarte puțin pe acasă, soțul meu a decedat în urmă cu 7 ani. Mi-am sacrificat familia, mi-am sacrificat fetița care avea și ea serbări, avea și ea banchete și eu totdeauna eram aici. Le spun colaboratorilor mei să încerce să nu fie ca mine.”

Anul acesta, spre deosebire de ceilalți, medicul Maria Stamatin își va petrece sărbătorile alături de fiica și de mama sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri