Iaşi. Gunoi plimbat pe bani mulţi, încasări mici

Data publicării:
GUNOIERI

Datoria pe care populația o are către societate este de 5 milioane de lei. Unele familii n-au mai plătit facturile de câțiva ani.

"Nu avem metode de constrângere. Dacă ceilalți furnizori de utilități, apa, gaz, energie, au metode de constrângere, noi nu avem această posibilitate, trebuie să ridicăm gunoiul indiferent că unul a plătit sau nu a plătit, că are contract sau nu are contract," a spus Eduard Dumea, director EcoSalubritatea SA Pașcani.

Numai transportul din Paşcani în comuna Ţuţora costă 2.300 de lei pe zi. Deoarece nu are incasari, societatea de salubritate nu numai că nu-și mai permite să asigure transportul, dar a si acumulat datorii de 350 de mii de lei și la depozitarea gunoiului și riscă rezilierea contractului.

Mihaela Neamțu, șeful Biroului Relații cu Clienții SC Salubris SA Iași: "societatea noastră a trimis o notificare ca până la sfârșitul lunii să se achite sumele restante."

Situația a fost dezbătută și în consiliul local. Iar consilierii au încercat să vină cu soluții pentru ca gunoiul să nu mai fie plimbat zilnic o sută de kilometri.

"Am văzut că cel mai aproape pentru noi și cel mai avantajos ar fi groapa de la Girov, undeva la 50 de kilometri," a spus Ioan Danu, consilier local.

Alți consilieri, în schimb, cred că o colectare selectivă a deșeurilor ar rezolva o parte dintre problemele societății.

Marius Pintilie, consilier local: "asta e din carton, acesta este plastic. Uitați-vă și dumneavoastră cum, prin minune, orice gunoi aproape din orașul Pașcani se poate reduce, în felul ăsta netransportând-ul la Iași. Nu transportam gunoi la Iași, avem costuri mai mici."

Reprezentanții Primăriei din Pașcani se plâng că au mâinile legate și că nu reușesc nicicum să-i convingă pe cetățeni să-și achite datoriile.

Cristian Menegon, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Pașcani: "cei de la poliția locală au mers, cel puțin la persoanele juridice și au încercat și la cele fizice să le transmită că au de plătit anumite sume și sunt obligați să plătească. Nu prea a avut succes campania respectivă. Acum ne gândim la acea taxă de salubritate pe care să o introducem. În momentul în care nu-ți plătesti taxa de salubritate să nu poți să-ți scoți certificatul fiscal, dar și asta e complicat, vom vedea dacă se poate introduce sau nu."

Societatea de salubritate din Pașcani are în acest moment datorii de 4,2 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri