Internat transformat în centru social. Unul dintre căminele Liceului "Anghel Saligny" va fi locuit de oamenii străzii

Data publicării:
geamuri sparte camin-1

Din cauza abandonului şcolar, Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" a rămas fără o mare parte dintre elevi şi fost nevoit în 2014 să fuzioneze cu un alt grup şcolar. Căminele liceului au rămas şi ele pustii, iar autorităţile locale s-au gândit ca unul dintre ele să fie folosit în beneficiul oamenilor străzii.

"E şi contextul în care s-a observat că o parte din cămine, nemaifiind folosite s-au degradat semnificativ. A fost o solicitare în acest sens pentru o destinaţie socială a unuia din cămine. Sigur că ministerul va da avizul, conform Legii Educaţiei care protejează patrimoniul învăţământului," a explicat Camelia Gavrilă, şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Pentru transformarea clădirii în centru social, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean pun însă anumite condiţii. Profesorii au cerut o delimitare foarte clară a spaţiului, în condiţiile în care fostul cămin pentru elevi ce va găzdui de acum încolo persoane fără adăpost este la doar câţiva paşi de terenul unde se ţin orele de sport. 

"Solicitările ministerului au fost destul de concrete legate şi dacă sunt alte spaţii în zonă, dacă există un program de asigurare a ordinii, a supravegherii elevilor în zona aceea. Întrucât, o clădire cu destinaţie socială poate presupune prezenţa unor persoane care nu sunt neapărat un model educaţional pentru elevii din zonă," a mai spus Camelia Gavrilă.

În Iaşi, în prezent, sunt două adăposturi pentru oamenii străzii unde aceştia au la dispoziţie aproximativ 250 de locuri. Insuficiente, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Comunitară.

Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi: "Avându-se în vedere numărul mare de solicitări, primăria municipiului Iaşi a luat decizia de a amenaja un nou spaţiu, un nou adăpot pentru persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Iaşi."

Noul centru social ar urma să fie gata până la sfârşitul anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri