Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. 16 tineri au fost angajați să se ocupe de arhiva Casei de Pensii

Data publicării:
arhiva

Fundaţia Alături de Voi a înfiinţat depozitul şi implicit serviciul de arhivare de doar câteva luni. Suficient însă ca să atragă primii clienţi printre care şi Casa Judeţeană de Pensii care a predat dosarele angajaţilor a şase societăţi comerciale care s-au desfiinţat de-a lungul timpului. De aceste documente se ocupă acum 16 tineri cărora fundaţia le poate oferi astfel un loc de muncă. "De la preluarea dosarului şi până la băgatul în cutii sunt cam vreo şase operaţiuni - de la selecţionare în funcţie de alfabetic, cronologic, numerologic după ani sau în funcţie de cum vrea clientul," a explicat Vali, unul dintre tinerii angajaţi.

"Fiecare zi de muncă este diferită. Într-o anumită zi poţi să inventariez, să fac etichete la cutii iar mai nou adeverinţe pentru dosar putem elibera şi trebuie verificate salariile pentru fiecare lună," a adăugat Constantin Costionariu, angajat. 

Pentru administrarea arhivei, Fundaţia Alături de Voi nu primeşte bani de la stat

Angajaţii sunt plătiți din taxele pe care unitatea le percepe pentru eliberarea adeverinţelor de care au nevoie fostii salariați de ale căror dosare se ocupă. În medie fiecare dintre cei 16 angajaţi câștigă lunar o mie de lei. Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii Iaşi: "Nu era normal ca instituţia noastră care este Casa de Pensii să elibereze adeverinţele şi tot ea să vină să le calculeze şi să dea beneficii în baza acestor adeverinţe. De asemenea, Casa de Pensii nu avea nici spaţiu necesar."

Pentru a înfiinţa depozitul de arhivare a fost necesară o investiţie de 250 de mii de euro iar scopul a fost unul singur: "Pentru a crea noi locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi pentru că asta este misiunea noastră şi practic de asta facem economie socială, adică afaceri sociale în care toate veniturile le investim înapoi în crearea de locuri de muncă pentru persoane din grup vulnerabil," a spus Angela Achiţei, directorul Fundaţiei Alături de Voi România.

În total la Fundaţia Alături de Voi lucrează 36 de persoane cu dizabilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri