Bilanţ trist la doi ani de la deschiderea Centrului de Donatori de Celule Stem: doar 200 de persoane au acceptat să fie donatori

Data publicării:
prelevare celule stem

Laurenţiu are 39 de ani şi suferă de leucemie. A aflat vestea dură în urmă cu un an, când a mers să-şi fac o serie de analize de rutină. De atunci, pentru el fiecare zi este o luptă. Urmează un tratament strict, costurile, în valoare de 15.000 de lei anual sunt decontate de stat şi speră la o viaţă normală. Medicii i-au dat asigurări că sora lui este compatibilă şi că se va însănătoşi printr-un transplant de celule de la ea. N-a fost să fie. Sora lui s-a testat şi este incompatibilă. Nu este o raritate. Doar în 25 la sută dintre cazuri membri ai familiei sunt compatibili cu pacientul. Acum, Laurenţiu speră să găsească un donator.

"Pentru mine acest transplant chiar este ultima şansă. Sunt şi tată, am un băieţel de şapte anişori, pentru mine cred că el este cel care m-a ţinut, să zic aşa, treaz în lupta asta cu boala," povesteşte bărbatul. 

În această situaţii sunt mii de pacienţi care se roagă să găsească un donator care să le salveze viata. Şansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 200 000 şi până la 500 000. Iar speranţele sunt cu atât mai mici cu cât, de doi ani, de când există la Iaşi un centru unde se pot dona celule stem, numărul celor care au venit să doneze este extrem de mic. Şi asta deşi riscurile la care se expun sunt practic inexistente.

Elena Albu, coordonator al Centrului de Donare: "Donarea de celule stem hematopoetice nu este o procedură cu risc în ceea ce priveşte donatorul. 00:14:50:16 deoarece este o banală donare de sânge."

Mulţi spun că nici nu ştiau că pot dona sau nici măcar nu îi interesează că printr-un gest atât de simplu pot salva o viaţă.

"Nu ştiu, nu sunt tentat să fac acest pas. De ce? Poate mai târziu dacă o să fie cazul, dar deocamdată sunt tânăr."

"Nu dăm importanţă, nu suntem altruişti, nu ştiu, sau poate nu se promovează campania asta," spun oamenii

În România, aproximativ 20.000 de persoane s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. Se pot înscrie persoanele cu vârste între 18 şi 45 de ani, cu o stare de sănătate bună, iar donarea se poate face foarte simplu fără complicaţii, prin donare de sânge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri