Postlicealele surclasează universitățile. Absolvenţii de liceu preferă postlicealele pentru că le oferă o calificare

Data publicării:
COPERTA ADMITERE POSTLICEALA

Cei aproape 600 de tineri care s-au înscris la Școala Postliceală Sanitară din Iași au susținut examenul scris. Deși aveau trei ore pentru a răspunde la cele 500 de întrebări tip grilă, mulți au ieșit din sala de examen după numai o oră. Edmond Ciumaşu, director Şcoala Postliceală Sanitară Iaşi: "Subiectele sunt de dificultate mediu spre superior, aşa e normal să fie la un concurs de admitere cu o asemenea concurenţă."

Lupta pentru un loc la buget la postliceala sanitară a fost însă una strânsă: aproape 6 candidați pe loc. "În majoritatea cazurilor termini o facultate rămâi pe lângă," îşi motivează un candidat alegerea făcută.

Tot mai mulți absolvenți de liceu fug de facultăți. O arată și cifrele. În urma sesiunii de vară a admiterii, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași au rămas neocupate 80 de locuri la buget. Una dintre facultățile care nu reușesc în niciun an să atragă candidați pentru locurile finanțate de la bugetul de stat este Fizica. Din cele 105 locuri, doar 62 au fost ocupate. Explicația? "Predispoziția la efort intelectual a elevilor cred că nu mai este la fel de mare, cum era până acum 15 ani pentru știință," crede Sebastian Popescu, decanul Facultății de Fizică Iași.

Și la Universitatea Tehnică doar jumătate dintre facultăți au reușit să-și acopere locurile la buget. Irina Lungu, prorector Universitatea Tehnică ''Gh. Asachi'' Iași: "Pe anumite domenii, atractivitatea care vine prin lucrul exclusiv cu oamenii și mai puțin cu zona de mașini și obiecte fac ca ingineria aparent să nu fie foarte atractivă ."

Reprezentanții universităților speră să aibă mai mult succes în sesiunile din toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri