Pregătiţi pentru intervenţii pe viscol. Şase judeţe din Moldova au primit câte o şenilată

Data publicării:
senilete

Cele şase şenilate ce pot fi folosite în condiţii meteo şi de teren extrem de dificile au fost cumpărate din fonduri europene și au costat 1,6 milioane de lei. Reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene şi de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Vaslui, Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ s-au adunat în capitala Moldovei pentru a lua în primire câte un astfel de vehicul.

”Pentru salvarea persoanelor în mod special în timpul iernii când rămân persoane blocate, înzăpezite, de fiecare dată trebuie să apelăm la alte județe vecine sau în cazuri extreme am adus chiar din zona Ardealului astfel de autovehicule,” a explicat Nicolae Olaru, inspector șef ISU Vaslui.

”Iernile precedente am fi avut nevoie de un astfel de utilaj,” a spus locotenent colonel Mihai Ciprian Mitrea, adjunct șef ISU Neamț.

Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași: ”Toţi cetățenii din nord-est, din Moldova, pot fi asigurați că indiferent de cât de izolați s-ar putea găsi în anumite momente și au nevoie de intervenție medicală de urgență Inspectoratul pentru Situații de Urgență poate ajunge la ei fără nici un fel de probleme.”

Salvatorii din Bacău, Vaslui şi Neamţ, care folosesc pentru prima dată astfel de vehicule nu beneficiază de o pregătire specială. De altfel, colegii lor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Iași au învățat anul trecut cum să intervină cu șenilatele de la distribuitorii autovehiculelor și din teren.

Dan Iamandi, inspector șef ISU Iași: ”Inițial s-a făcut o pregătire de bază cu firma care a distribuit aceste mijloace apoi a continuat pregătirea noastră în interior o lungă perioadă de timp.”

Cătălin Huțanu, plutonier: ”am exploatat capacitățile mașinii pe teren accidentat, toate situațiile, am intrat și pe apă cu ea, la zăpezi, în mlaștini, nămoale păduri.”

Şenilatele au fost cumpărate prin proiectul "Îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie in situaţii de urgenţă în condiţii de iarnă" finanţat de Uniunea Europeană. Tor prin acest proiect, au fost cumpărate 24 de autofreze care vor ajunge la Consiliile Judeţene din Moldova în perioada următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri