Premieră la Iaşi. Două puncte de trecere a frontierei au aparatură de ultimă generaţie

Data publicării:
ECHIPAMENT POLITIA DE FRONTIERA

Aparatele de ultimă generaţie au fost aduse la cele două puncte de frontieră din Iaşi, vama Sculeni și punctul de trecere feroviar. Primii cetăţeni care au trecut prin filtru spun că verificarea s-a făcut mult mai repede. Practic, noile aparate dscanează faţa şi irisul persoanei care se prezintă în vamă şi le compară cu cele din paşaport.

"Presupune utilizarea echipamentelor de ultimă generație pentru prelevarea amprentelor digitale, capturarea live a imaginilor faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al pașaportului, verificarea imaginii faciale, respectiv capturarea live a irisului," a explicat cms şef. Andrei Voicu, de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Aparatul este unic în România şi va fi experimentat până la sfârşitul lunii august. 

"Utilitatea sistemelor pe care le prezentăm astăzi ar fi fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei și monitorizarea perioadelor de ședere a terților în Uniunea Europeană," a explicat chestor principal Dumitru Haralambie, inspector adjunct în cadrul IGPF.

Aparatura este necesară în contextul în care se estimează o creştere a numărului de călători în Europa.

Pascal Reymond, Agenţia eu-LISA: "Trebuie să le facilităm călătoria și șederea în țările noastre. Dar, în același timp, să nu diminuăm nivelul securității în zona Schengen."

Proiectul "Frontiere Inteligente" este pus în aplicare în 12 țări europene. Olanda și Portugalia au trecut de faza de testare, iar după România urmează Franța și Italia. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3 milioane și jumătate de euro. Numai un dispozitiv ajunge la 40-50.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri