Proiectil explodat într-un sat din Iaşi. Un adolescent a fost rănit

Data publicării:
proiectil

ACTUALIZARE ORA 13:13. Băiatul este cioban, nu este din localitate. Era cu caprele pe câmp. După ce s-a produs explozia, a alergat înspre sat să ceară ajutor. A mers mult şi s-a prăbuşit în faţa primelor case. Are schije pe tot corpul. Oamenii din sat au sunat la 112. Tânărul a fost urcat acum în elicopterul SMURD, urmând să fie transportat la Iaşi. 

ACTUALIZARE ORA 14:00. Pirotehniştii spun că este vorba de o grenadă, care datează, cel mai probabil din ce de-al Doilea Război Mondial. Tânărul rănit provin din localitatea Rediu Aldei, comuna Aroneanu.

ACTUALIZARE ORA 14:20. Băiatul a rămas fără degetele de la mâna stângă, medicii nu au mai putut face nimic să i le recupereze.

Accidentul a avut loc în câmp la jumătate de kilometru de localitatea Cuza Vodă din comuna ieşeană Popricani. Băiatul de 17 ani a găsit o grenadă fără să se gândească la consecințe a detonat-o. Oamenii din sat au auzit explozia, dar și strigătele tânărului care cerea ajutor.

"Nu s-a ştiut de unde provine bubuitura. Vă daţi seama. S-a auzit ca o explozie de butelie, ceva de genul," povesteşte un sătean.

"În zona noastră aici a fost războiul. A fost război cu ruşii cu nemţii. - Şi băiatul nu a ştiut că nu are voie să atingă proiectile? - Dar cine mai ştie? Dacă e copil de unde să ştie?"

Echipa de medici a ajuns la faţa locului o dată cu pirotehniştii, care au încercat să izoleze zona. Băiatul a fost preluat de elicopterul SMURD. "Prezintă leziuni de amputație degete mână stângă fără posibilitate de recuperare a segmentelor care au fost zdrobite de către suflu exploziei. Și cu mai multe plăgi produse de schijă la nivelul feței, la nivelul toracelui, abdomenului, membrelor superioare," a explicat medicul Diana Cimpoieşu, şef SMURD Iaşi.

Anchetatorii trebuie să stabilească şi de unde provenea proiectilul. Zona a fost verificată şi nu s-au găsit alte elemente de muniţie. Urmează ca tânărul îşi va reveni să le spună oamenilor legii de unde a luat grenada după ce starea lui se va îmbunătăți.

CITEŞTE ŞI: 

300 de invenţii prezentate la Iaşi la cel mai mare eveniment de acest tip din sud-estul Europei

Cimitir din Evul Mediu descoperit la Mitropolia din Iaşi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri