SUCEAVA. Comuna Vama, poarta către o lume de poveste

Data publicării:
TURIST OUA INCONDEIATE

Cu dulceață de fragi, de vișine, trandafiri, zmeură, afine, ori cireşe amare este întâmpinat turistul venit să se odihnească în peisajul de vis de la Vama. Totul e făcut natural, iar tradiţiile te întâmpină la tot pasul, fie că e vorba de portuul popular, de arhitectura caselor sau de sceretele din bucătăriile gospodinelor.

"Noi, în general, facem zacusca cu ciuperci care este foarte apreciată, hribii cu smântănă și cu mămăligiță, ciorbă de hribi cu gălbiori, friptură de vițel la cuptor, vițel de lapte, păstrăv. Suntem în zona de munte unde păstrăvul e la putere și, în general, mai mult mâncăruri tradiționale servim și la desert, colțunași, tocinei," spune Elena Iosep, administrator pensiune.

Vama este o destinaţie de vis în această perioadă de dinaintea Paştelui şi datorită unui obicei care a dus faima comunei dincolo de graniţele ţării - "închistritul ouălor". Dovada existenţei acestui meşteşug încă din vremurile de demult stă chiar un Muzeu al oului. Este cel mai mare de acest gen din România. Aici sunt expuse ouă vechi din Bucovina, din toate zonele folclorice, dar şi peste 6.500 de exponate aduse din 82 de ţăRi.

"În primul rând, ne lăudăm cu ouăle de Bucovina, oul de Bucovina spunem noi că nu are asemănare în lume. În colecția internațională avem ouă inedite de la ouăle de mici dimensiuni, ouăle de geko, au dimensiunea unui sâmbure de cireașă, apoi avem ouă de broască țestoasă, ouă de tinamu, ouă de crocodil, ouă de nandu, de emu, bineînțeles ouă de struț. Puteți descoperi o capelă în interiorul unui ou de struț, puteți descoperi ouă realizate în tehnica perforării, o adevărată dantelărie pe ou," a spus Cătălina Orșivschi, administrator la Muzeul Oului din Vama.

Localnicii organizează pentru curioşi demonstraţii de încondeiat ouă şi chiar cursuri de iniţiere în acest meşteşug. Pentru asta este, însă, nevoie de un răgaz de câteva zile. Astfel că turiştii se pot caza în pensiuni agroturistice de două, trei şi chiar patru margarete.

"Prețurile sunt diferențiate în funcție de categoria de clasificare a pensiunii dar și de sezon și de oferta de servicii -serviciile de bază și cele suplimentare. În extrasezon veți găsi și prețuri începând cu 50 de lei, 60, 70, 80 de lei uneori de persoană, alteori chiar de cameră pentru că pensiunile mai mici de 2 margarete oferă de exemplu serviciile de bază cazare și mic dejun, pensiunile mai mari vor oferi și cină, prânz, piscină, saună, fitnes, masaj. Plimbările acestea cu căruța, eventual cu sania, foc de tabără, grătar, picnic, un vin fiert, o țuică fiartă, demonstrații de încodeiere a ouălor, concert de pricesne, de muzică religioasă," a explicat Aurelia Badale, președintele Asociației de Turism Vama Bucovina.

Comuna Vama se află la 50 de kilometri de oraşul Suceava şi staţiunea Vatra Dornei. În apropiere se află vârful Rarău şi Drumul Comorilor, numit şi Transfgărăşanul Moldovei. În plus, mănăstririle Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ şi Mănăstirea Humorului se află la mai puţin de o oră de mers cu maşina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri