SUCEAVA. Grădiniță în clădirea birtului. Preșcolarii sunt nevoiți să împartă toaleta cu clienții barului

Data publicării:
COPII GRADINITA LA TARA

Clădirea fostei cooperative agricole aflată în centrul satului Hreațca este utilizată pe post de bar și de grădiniță în același timp. Reprezentanții primăriei au închiriat etajul imobilului în anul 2002 si au amenajat aici unitatea de învățământ. Așa că zilnic, cei 12 preșcolari, cu vârste între 3 și 5 ani trec pe lângă terasa de la parter ca să ajungă în clasă. Și nu e singura problemă. Pentru că grădiniţa şi barul funcționează în aceeași clădire, atât copiii de grădiniță cât și persoanele care vn la birt folosesc aceeași toaletă. 

"Nu că m-am obișnuit, dar mi se pare atât de familiar lucrurul acesta încât nu-l mai iau în seamă, nici copiii nu-l mai iau în seamă," spune Vasilica Romanescu, educatoare la grădinița Hreațca. 

Autoritățile recunosc problema, dar spun că nu aveau altă soluție. "Grădinița funcționează de mai mulți ani în acest local impropriu, se știe de ani de zile că aici este un magazin mixt și de ce nu și o crâmă la parter și nu este un lucru normal, nu sunt condiții propice pentru a se face educație, dar alt spațiu nu avem, este un caz atipic în satul Hreațca, nu există alt spațiu," declară Mihai Grădinaru, primarul comunei Vulturești.

O alternativă ar fi transferarea copiilor la o altă școală, dar părinții nu acceptă acest lucru. "Zice să punem microbuz, păi este un singur microbuz, de 16 persoane, și în el bagă 25-30 de copii odată. Trimite copilul ăsta de grădiniță la Pleșești, cine are grijă de el?!" spune un părinte nemulţumit.

De construit o altă clădire destinată unității de învățământ nici nu poate fi vorba pentru că primăria nu are bani pentru o asemenea investiție. Nici proprietarul barului nu poate fi dat afară pentru că are spațiul închiriat în condiții legale la fel ca și primăria .

"Ăsta este dreptul nostru, că este chirie, noi am plătit, suntem români cu toate taxele și tot ce este posibil plătite la zi," spune Liviu Moldova, administrator al magazinului.

Pentru că nu are apă curentă, canalizare și toaletă în interior, grădinița din Hreațca funcţionează şi fără autorizație sanitară din partea DSP Suceava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri