Scandal pe banii municipiului Bacău. Consilierii acuză municipalitatea că alocă fonduri unor proiecte fără viitor

Data publicării:
ROMEO STAVARACHE CONFERINTA

Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău, care nu a fost modernizat de mai bine de patru decenii, a primit în acest an de la bugetul local, doar 500 000 de lei. Banii ajung doar pentru cheltuielile administrative pe o lună şi sunt mult prea puţini pentru reparaţii capitale.

"Spitalul ăsta are nevoie de reparaţii masive de modernizare pentru că suntem la nivel de secol XX nu XXI - începând de la schimbarea de instalaţii termice, apă, canal, nevoia lifturilor," a explicat Gabriel Gavrilă, managerul Spitalului de Pneumofitziologie Bacău.

Cristina Halpeder, medic primar pneumolog: "adresabilitatea ar fi mult mai mare dacă ar fi condiţii hoteliere mai bune şi dacă am fi şi dotaţi cu aparatura necesară să lucrăm la ce grad putem."

Lucrările de modernizare s-ar ridica la aproape şapte milioane de lei, adică aproximativ tot atâţia bani caţi au fost alocaţi pentru lucrările la sala polivalentă, un proiect început în urmă cu patru ani care a înghiţit două milioane de euro şi care a fost finalizat doar în proporţie de 10%. Banii vor fi folosiţi în acest an pentru conservarea lucrării.

"Noi de la început ne-am poziţionat împotriva aestui edificiu neconsiderându-l bun prioritar pentru Bacău. Cred că în spatele acestei alocări sunt alte interese," a spus Cristian Mihalache, consilier local UNPR.

Explicaţiile autorităţilor locale nu au întârziat să apară: "Nu avem cum să le schimbăm destinaţia. Ei sunt şi peste un an, doi, trei, chiar dacă nu se face nimic la acel obiectiv ei sunt destinaţi cu prioritate pentru acel obiectiv de la începutul anului," a explicat Vasile Stoican, consilier local PNL.

Alte câteva zeci de milioane de lei vor fi cheltuiţi în acest an din bugetul local pentru demararea lucrărilor de modernizare la Insula de Agrement sau pentru Spitalul Municipal Bacău care ar fi trebuit să fie finalizat în urmă cu opt ani. Şi mai mult decât atât, pentru stadionul municipal consilierii locali au aprobat în acest an 3 milioane de lei. Pare greu de crezut că vor începe lucrările de modernizare cu aceşti bani în condiţiile în care jumătate din această sumă se va duce pe studii de fezabilitate.

Opoziţia spune că va încerca să anuleze proiectul de buget, în instanţă. Cosmin Necula, deputat PSD: "au încălcat principiul transparenţei decizionale şi pe cale de consecinţă acest buget din punctul nostru de vedere şi suntem convinşi că și din punctul de vedere al instanţei ne vom lovi de nulitate absolută."

Valoarea bugetului municipiului Bacău pentru acest an se ridică la 540 milioane de lei. Proiectul a fost aprobat cu 16 voturi pentru din 23.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri