Spitalul de Psihiatrie Socola a devenit institut. Medicii vor face cercetare pentru tratarea depresiei

Data publicării:
exterior socola iarna

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Socola tratează, anual, peste 20.000 de bolnavi, iar jumătate au nevoie, constant, de internare și supraveghere. Până acum, pentru fiecare caz, spitalul primea 1.300 de lei. După ridicarea la grad de Institut, suma poate ajunge şi la 1800 de lei pentru fiecare pacient.

"Devenim o instituție care poate să atragă fonduri suplimentare, lucru care va fi benefic în asistența psihiatrică a bolnavului prin metode de îngrijire mai performate, prin tratament mai complex și mai diferențiat, îmbunătățirea condițiilor hoteliere," a explicat Roxana Chiriță, director medical al Institutului de Psihiatrie Socola.

De anul viitor, institutul va avea și laborator de cercetare. Profesori în psihiatrie, chimie, matematică, fizică și biologie vor studia bolile psihice și vor încerca să găsească soluții inovative.

Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola: "Institut înseamnă cercetare, cercetare înseamnă evoluție în plan terapeutic și în tot ceea ce înseamnă tratarea pacientului în acest domeniu."

"Va coordona metodologic toate secțiile și toate spitalele de psihiatrie din regiunea Moldovei. Acest lucru va duce la creșterea calității actului medical in psihiatrie. O specialitate extrem de importanta pentru ca majoritatea pacientilor sunt pacienti renegati de societate si respinsi de familii," a spus Gabriel Oprișanu, consilierul ministrului Sănătății.

Respins de cei din jur a fost şi Ioan. Alcoolul i-a pus stăpânire pe viaţă şi se părea că nimeni nu-l mai putea salva. A avut însă norocul să întâlnească un samarintean care i-a oferit o locuinţă, o slujbă şi posibilitatea de a se trata. Nevoia de a bea a fost înlocuită cu pasiunea pentru traforaj:

"Mă linişteşte, plus iubesc foarte mult şi în plus mă ajută foarte mult cu un bănuţ pentru medicamente pentru că am ciroză de 14 ani."

Primii bani pentru Institutul de Psihiatrie de la Socola vor ajunge în martie anul viitor, după semnarea contractului cadru cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Fondurile pentru cercetările științifice vor veni de la Ministerul de Resort.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri