Sub lupa CJAS Iaşi. Unicul medic dintr-o comună percepe taxă pentru activarea cardului de sănătate

Data publicării:
CARD DE SANATATE IASI

Cei două mii de locuitori din comuna Heleșteni care au nevoie de serviciile singurului medic de familie din zonă plătesc nu doar pentru consultații și adeverințe, ci și pentru activarea cardului de sănătate.

"Am dat 10 lei, dar nu știu dacă e normal."

"- Ați plătit această taxă? - Am dat, dar acum ce să mai zicem? Avem, nu avem, ce vreți să facem?! Bătrâni, mergem înainte!"

"E greu pentru oamenii din sat, de aici. Nu au toți bani să plătească pentru cardul. 10 lei. Eu am rude în Ardeal, nu sunt de aici, și la noi nu se plătește," spun oamenii. 

"Această activare de card este serviciu IT. Eu, cu Casa de Asigurări am contract pe servicii medicale. Am făcut medicina și nu informatica. Toate serviciile care sunt la cerere sau sunt alte servicii decât serviciile medicale. Sunt servicii taxabile," a explicat Magdalena Ibănescu, medicul de familie din comună. 

Autoritățile sanitare au însă altă părere. Medicul primește deja numai pentru că are un pacient înscris pe listă între 27- 42 de lei pe lună, în funcție de vârstă și afecțiunile de care suferă. La asta se adaugă bani din serviciile medicale prestate pentru fiecare în parte. Așa că anchetează cum a apărut taxa de activare.

Vasile Astărăstoae, Președintele Colegiului Medicilor din Iași: "Nu este nici normal, nici legal. Ar fi normal și legal dacă medicii de familie nu ar fi plătiți per capita și per serviciu. În cazul actelor care sunt plătite per capita intră și activarea cardului de sănătate care trebuie să fie făcută în mod gratuit."

Robert Dâncă, președintele CJAS Iași: "Încasarea de sume de bani pentru activarea cardului este o încălcare a clauzelor contractuale și suportă consecințele în cauză. Teoretic, se poate ajunge până la rezilierea contractului. Având în vedere sesizările înregistrate la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, s-a declanșat un control la acest furnizor de servicii medicale."

Dar medicul consideră că acel contract cadru, prin intermediul căruia primește bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, nu reprezintă un motiv suficient de a renunța la taxa de activare a cardului: "Pentru că știu că articolul 42 din Constituție și articolul 212 din Codul Penal interzice munca forțată. Dacă cineva dorește ca noi să nu taxăm activarea, să nu taxăm deblocarea, să nu taxăm mai știu alte cerințe, atunci să apară articol de lege."

Medicul riscă să piardă contractul de finanțare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Poliția s-a autosesizat, de asemenea, și face verificări.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri