TURIST ACASĂ. Satul ouălor încondeiate

Data publicării:
oua de paste

Oamenii din Ciocănești sunt mândri de meșteșugul încondeierii ouălor, specific Bucovinei.

„Un motiv nelipsit pe ouăle încondeiate, ouăle de Ciocănești, este crucea pascală. Gospodinele de la noi din sat folosesc aceste ouă cu motive religioase pentru a le pune în coșul de Paște și pentru a merge în noaptea de înviere la sfințit,” explică Marilena Niculiță, directorul Muzeului Ouălor Încondeiate.

Ouăle decorate cu ceară de albine, pe fond negru, au ajuns celebre în întreaga lume. Iar la Ciocănești a fost înființat şi Muzeul Național al Ouălor Încondeiate.

„Ouăle pe fondul negru semnifică patimile. Sunt la mare căutare de către turiști, în special turiștii din Germania,” mai spune Marilena Niculiță.

„Atâtea femei sunt care lucrează ouă. Când am început eu să fac, doar trei femei făceau în sat. Sunt ouăa de găină la 7 lei, de rață la 8 lei, de gâscă la 14 lei, de struț la 150,” spune Maria Timu, încondeietoare.

Dacă sunteți pasionați de turismul rural, Ciocănești este locul potrivit pentru a petrece un weekend departe de agitația orașului.

„Avem 5 camere. Vin turiști străini, și din țară și de peste hotare, în special din Germania, Franța. Aici e drumul care leagă Maramureșul de Bucovina și se opresc aici,” spune Viorica Istrate, administrator de pensiune. 

Bucovina este recunoscută pentru frumusețea mănăstirilor. Putna, Sucevița, Moldovița, Humor sau Arbore primesc în fiecare an mii de turişti din toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri