Tramvaiele vor fi recondiţionate. Câţiva tineri din Iaşi, voluntari la RATP

Data publicării:
TRAMVAIE VOPSITE

Acesta este primul tramvai din depoul Regiei de Transport Public care a prins culoare. Fabricat în 1965, mijlocul de transport circulă de 12 ani pe străzile din Iaşi şi este prima recondiţionare generală de care are parte. Angajaţii RATP, dar şi voluntarii muncesc de zor de două săptămâni la modernizarea lui. Iar primele rezultate se văd, atât la exterior, cât şi la interior. 40 de litri de vopsea au fost folosiţi pentru a schimba aspectul mijlocului de transport.

Silviu Teodor-Stanciu, iniţiator proiect în interiorul tramvaiului: "Interiorul a fost revopsit şi reîmprospătat. Pe pereţii laterali şi în zona superioară a vagonului vor fi montate nişte casete publicitare astfel încât afişele să nu mai fie lipite în această manieră neglijentă cum se întâmplă în prezent."

Muncitorii sunt încântaţi de rezultat. "Mi se par foarte frumoase, e în ton cu primăvara care nu mai vine. Aşteptăm să fie totul bine şi frumos. Întotdeauna este nevoie de o schimbare," a spus Elena Onişoru, vopsitor.

Cu spor se munceşte şi în atelierul de croitorie, acolo fiind realizată cu migală tapiţeria scaunelor.

"Materialul este de calitate superioară datorită inserţiei din masă plastică aplicată pe verso ţesăturii materialului oferă rezistenţă în timp. De asemenea, materialul nu se deşiră, astfel încât nu mai este necesară realizarea de tivuri perimetrale ceea ce înseamnă economie de timp şi bani."

Călătorii se plâng de starea actuală a mijloacelor de transport:

"Dezastru, sunt murdare, sunt rupte, sunt aduse ele din străinătate la mâna a doua , dar au fost şi ele deja stricate, le-au mai stricat şi ai noştri. Ar fi bine să fie făcute frumoase, dar să le păstreze curate, dacă nu se păstrează, degeaba le renovăm."

"Deteriorate, tapiţeria în general, chiar şi compostoarele astea sunt... de mult ar fi trebuit schimbate, nu ştiu ce să zic, dar e o idee bună."

Reprezentanţii Regiei de Transport Public recunosc că nu şi-ar fi permis ca din fondurile proprii să recondiţioneze cele 260 de tramvaie şi autobuze pe care le au în depou.

Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi: "Noi suntem într-o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar. Orice sprijin, cum este acesta, material, dar şi logistic este de bun augur şi binevenit."

În România, în prezent, doar două oraşe au mijloacele de transport în comun vopsite în aceeaşi culoare: Bucureşti şi Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri