VASLUI. Donatorii puțini sunt puși pe drumuri

Data publicării:
transfuzii singe vaslui 3

Medicii de la Spitalul Județean din Vaslui numără pe degete pungile cu sânge pe care le au pe stoc. Nu pot ajuta niciun bolnav care are grupă cu RH negativ. Din cauza concediilor, dar și pentru ca în municipiul reședință de județ nu există un centru de recoltare, se ajunge în situația în care nu pot fi făvute toate operațiile programate. ”Am avut amânări chiar săptămâna asta, din cauza lipsei de sânge. Deci am avut în ultimele două săptămâni foarte multe hemoragii digestive şi cu grupuri solicitate foarte rare, cu RH negativ”,  a precizat medicul primar Angel Bologa, şeful ATI de la Spitalul Judeţean Vaslui.

Rudele bolnavilor care au nevoie urgentă de operație sunt trimise la Bârlad pentru a dona sânge. ”Asta implică o prelungire a procesului, oamenii se deplasează acolo. Înseamnă cheltuieli de transport, înseamnă timp pierdut, unii renunţă”, a afirmat medicul Nadia Ungureanu, directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Judeţean Vaslui.

Reprezentanții Centrului de Transfuzii din Bârlad susțin că numărul donatorilor s-a înjumătățit. În loc de 30, se prezintă cel mult 15 persoane zilnic. Mai grav, din lipsă de personal, nu poate fi folosit laboratorul mobil. ”Sunt singurul medic din centru de ani de zile. Mai am de un an de zile un medic în laborator, care ar putea să recolteze sânge, dar trebuie să desfășoare activitatea în laborator”, a spus Violeta Nistor, directorul centrului de Tranfuzii Sanguine Barlad. Centrul deservește trei unități medicale: spitalele din Vaslui, Bârlad și Huși.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri