A început sezonul pălincii de Bihor

Data publicării:
BETA palinca

De cum intri în gospodăria lui Florian Chişe din Tulca eşti întâmpinat de un miros puternic şi plin de arome. Este doar începutul unui ritual respectat cu sfinţenie de pălincari. Mai întâi se culeg fructele şi se pun la fermentat în butoaie mari din lemn. Apoi, se fierb, chiar şi două zile.

"Se introduc în primul cazan şi le facem cu lemn de esenţă tare, încet, la foc mic. După ce facem 4, 5 cazane le ducem la cazanul astă, al doilea care e numai pentru aşa ceva, pentru a întoarce pălinca a doua oară", explică Florian Chişe, producător de pălincă.

Florian Chişe este singurul producător atestat din Bihor şi are secretele lui când vine vorba de pălincă. Pentru a obţine o băutură de calitate, el o fierbe întotdeauna de două ori. Îi verifică tăria după o metodă tradiţională: aruncă puţină ţuică pe cazan şi îi dă foc. Dacă arde se mai ţine pe foc, dacă nu, se trece la următoarea etapă - a doua fierbere.

"Acum o să încercăm să vedem dacă ea mai arde, dacă mai am calitate sau nu mai am. Deci încă mai merge. Încă mai funcţionează. O să o mai lăsăm să curgă încă vreo 4 litri, 5 litri şi o să vedem dacă mai arde. O să mai facem încă o probă", spune producătorul.

Până când cazanele dau şi ultima picătură de pălincă, nimeni nu are timp să se plictisească. Se încing hore, iar femeile prepară mâncare, cum altfel, tot tradiţională. Cel mai râvnit fel e gâsca umplută cu varză călită şi bucăţi de cârnaţi, învelită în lut şi pusă în jarul de la cazanul de distilat.

"Lutul trebuie să fie într-un strat de cel puţin 4 centimetri, ca să nu se ardă", dezvăluie Ioan Bânce, cumnatul producătorului.

"Încercăm alături de mai mulţi întreprinzători să reînviem aceste tradiţii locale. Fiertul pălincii care este o emblematică pentru zona Bihorului, la fel şi prepararea produselor tradţionale şi alte meşteşuguri", consideră Adrian Dubere, din cadrul Centrului de Promovare şi Informare Turistică Bihor.

Pe la finalul petrecerii e gata şi pălinca. Cea care are 50 de grade se păstrează în butoaie de lemn şi poate fi oricând servită la o gustare sau o masă copioasă.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri