Acuze de fals în dosarul eliminărilor de la Bac

Data publicării:
acuze fals Stei

În sesiunea din vară a Bacalaureatului, Nina Burtă s-a aflat în prima bancă din sala 16 a Colegiului Tehnic "Unirea" din Ştei. 
După ce a scris mai bine cinci pagini a ieşit din sală să meargă la toaletă.

"Nu am avut nici intenţia, nici prin gând nu mi-a trecut faptul să vreau să fraudez examenul de Bacalaureat", se justifică tânăra. 

În faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea tânăra a declarat că, după ce s-a întors în sală, a scos din buzunar un şerveţel pentru a se şterge pe mâini ca să nu păteze lucrarea. În schimb, după ce au vizionat înregistrările, comisiile de la Inspectoratul Şcolar şi de la Minsiterul Educaţiei susţin că eleva ar fi scos din buzunar o fiţuică şi au eliminat-o pentru fraudă.

"Nu am introdus nimic în sală. Sunt alţi colegi care sunt trecuţi pe rapoartele de eliminare cum că au copiat la examene şi sunt trecuţi ca şi reuşiţi; denotă faptul că au fost alţii care au fraudat examenul de Bacalaureat şi se vede nedreptatea", spune Nina Burtă.

Avocatul elevei acuză Inspectoratul Şcolar şi comisia de Bacalaureat de fals, pe motiv că modelul procesului verbal de eliminare depus la dosar nu este cel folosit în astfel de cazuri.

"Ar trebui că cuprindă numele şi prenumele membrilor comisie şi are o rubrică: martori. O să vă rog să observaţi diferenţa: apare cu totul şi cu totul alt model de proces verbal în sensul că este eliminat elementul privind martorii", spune Arpad Kolozsi, avocatul Ninei Burtă.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor se apară şi susţine că nu ştie nimic despre aceste procese verbale.

"E prima dată când auzim şi se susţine în faţa instanţei acest lucru. Documentele deţinute de către Inspectoratul Şcolar au fost depuse în dosarul cauzei fără nici un fel de probleme şi nu se poate vorbi la ora actuală de acte false", a replicat Teodora Mănoiu, consilier juridic al Inspectoratului Şcolar Bihor.

Instanţa a decis să amâne pronunţarea pentru săptămâna viitoare atât pentru Nina Burtă, cât şi pentru un coleg aflat în aceeaşi situaţie. Între timp tânăra va începe cursurile la Facultatea de Farmacie din Oradea, unde a fost admisă pe bază de concurs.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri