EXCLUSIV. Amendă plătită cu monede de 1, 5 şi 10 bani

Data publicării:
galeata bani bun

A fost nevoie de un aparat special ca, timp de o oră, să fie numărate miile de monede pe care tinerii le-au adus în cutii şi găleţi la ghişeul Trezoreriei din Oradea. În total, au fost peste 80 de kilograme de monede de 1 bani, 5 bani şi 10 bani, care au totalizat 600 de lei. Este valoarea amenzii pe care trebuia să o plătească doi membri ai Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania pentru că au comemorat un scriitor maghiar considerat criminal de război de către statul român.

"Vrem să arătăm că într-o ţară care se autodeclară o ţară democratică, unde avem nişte drepturi, e o chestie banală şi foarte-foarte iritantă că ne amendează pentru citirea unor cărţi. Nu trăim în comunism", spune Béla Barta, unul dintre tinerii amendaţi.

Amenzile au fost date de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care s-a autosesizat după ce tinerii au organizat o acţiune în memoria unui scriitor maghiar din Ardeal. În luna februarie a anului trecut, la sediul din Oradea al Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania a avut loc un maraton de lectură din scrierile lui Albert Wass. Statul român îl consideră pe acesta criminal de război, după ce în 1940, pe terenul aflat în proprietatea scriitorului-grof, mai multe persoane au fost ucise - potrivit istoricilor - la instigarea lui.

"Şase cetăţeni, evrei şi români din Sucutard, au fost arestaţi de către un ofiţer al armatei maghiare. Patru dintre ei, doi români şi doi evrei fiind executaţi la Ţaga, în apropiere de Sucutard, la instigarea contelui Wass Albert", spune Gabriel Moisa, istoric.

De cealaltă parte, István Csomortányi, organizatorul adunării de monede, este de părere că "dacă cineva îşi ia silinţa exigenţa de a citi romanele lui Wass Albert, putem spune că cu mai multă dragoste şi pasiune puţini scriitori maghiari au scris despre românii din Transilvania decât dânsul".

Amenda dată de Parchet a fost contestată de tineri în instanţă, care le-a respins acţiunea. Cu ajutorul unor prieteni şi a colegilor din asociaţiei, cei doi au adunat timp de trei luni toate monedele.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri