Arşiţă în vestul şi nordul ţării. Şase judeţe sunt sub atenţionare cod galben de caniculă

Data publicării:
39 de grade

Chiar dacă măsurătorile oficiale arătau că temperaturile au ajuns până la 36 de grade, pe străzile din Oradea termometrele au indicat azi la amiază nu mai puţin de 39 de grade. Cei care au ieşit din case în soarele arzător au făcut cu greu faţă arşiţei.

"Sufocant, foarte sufocant!"

"Am văzut mai înainte niște femei care alăptau copii, aveau probleme și vedeam că sunt sufocați de căldura asta."

Pe căldura sufocantă cele mai căutate au fost terasele, parcurile ori fântânile publice. Oamenii au încercat să se răcorească cu apă rece ori cu îngheţată.

"Beau zilnic măcar 3 litri de apă, este foarte greu."

După ce au stat doar câteva minute în atmosfera sufocantă, cei mai mulţi nu şi-au dorit decât "să stăm înăuntru cât mai mult și să consumăm lichide".

Şi autorităţile au luat măsuri ca să-i ajute pe cei afectaţi de căldură. În Oradea au fost deschise patru containere anticaniculă.

"Temperatura din container o fixăm noi cam cu 10 grade mai mică decât cea din exterior, avem dozatoarele de apă, răcitoarele de apă, măsurăm o tensiune arterială care, dacă nu e în limite normale și nu coboară, atunci putem solicita ambulanța", explică Mariana Porumb, asistent medical.

Cod galben de caniculă a fost azi şi în Maramureş. Termometrele au indicat maxime de 34 de grade, iar băimărenii au încercat să nu iasă din case decât dacă a fost necesar. În schimb, copiii s-au bucurat de temperaturile ridicate şi s-au răcorit în zona fântânilor arteziene.

Pentru marţi, meteorologii au instituit codul portocaliu de caniculă în patru judeţe din vest. Miercuri, canicula va cuprinde aproape întreaga ţară, iar temperaturile ajung la 40 de grade.

Reporteri: Bogdan Costea, Kristian Kosa
Operatori: Constantin Gheorghiță, Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri