Artificii pentru evitarea debranşărilor. Unele asociaţii de proprietari din Oradea plătesc datoriile din fondul de rulment

Data publicării:
debransari 250315

Lună de lună, mii de orădeni își găsesc numele pe listele cu datornici la întreținere. Printre ei se află și Csilla, o tânără de 25 de ani care locuiește în chirie alături de soțul și copilul său în vârstă de un an. Își plătește cheltuielile la asociație cum poate, așa că a ajuns să aibă o restanță de 1700 de lei. Legea 230 din 2007 îi dă un răgaz de 90 de zile ca să-și achite datoriile, după care poate fi dată în judecată.

"Cred că ar fi mai bine în 90 de zile, totuși avem mai mult timp ca să știm cum stăm cu bugetul."

Însă acest termen este de două ori mai mare decât cel impus de furnizori pentru achitarea facturilor de apă, căldură și electricitate. Din acest motiv, asociațiile se confruntă cu mari probleme în recuperarea banilor de la datornici.

"Dacă nu ar plăti nimeni 90 de zile, cum putem achita facturile? Care la furnizor trebuie achitate în termenul de grație de 45 de zile, nu în 90", se întreabă Petru Pipiș, contabilul unei asociații de proprietari din Oradea.

"Termenul este de 15 zile de la data emiterii facturilor, la care se adaugă 30 de zile așa-numita perioadă de grație, interval în care nu se percep penalități", spune Adrian Ciursaș, șeful Biroului Recuperări Creanțe din Electrocentrale Oradea.

"În momentul în care se acumulează o sumă importantă de bani de datorie la furnizori, acesta oprește serviciile și locatarii suportă consecințele, fie că sunt vinovați, fie nu."

Ca să evite această situație extremă, asociațiile plătesc o mare parte din restanțe cu bani din fondul de rulment.

"Suntem nevoiți să apelăm la acestă situație pentru că altfel nu am putea acoperi cheltuielile. Nu știu dacă este jonglerie, nu cred că e jonglerie. Fondul de rulment este folosit pentru așa ceva, pentru asta s-a conceput", explică Alexandru Babinszki, președintele unei asociații de proprietari din Oradea.

Recuperarea banilor plătiţi din fondul de rulment înseamnă alte eforturi din partea asociaţiei, de cele mai multe ori fără rezultat. În plus, procedura nu este eficientă în toate cazurile. Din cauza datoriilor la întreținere, unele acumulate de-a lungul a 10 ani, una dintre asociații a fost debranșată de la apa caldă, iar o parte din locatari vor fi executați silit.

În total, datoriile orădenilor către furnizorul de apă caldă și căldură se apropie de 15 milioane de lei. Dintre restanțieri, 124 sunt asociații de proprietari care au de plătit două milioane 500 de mii de lei. Doar câteva blocuri au fost debranșate până acum.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri