Asocierea pentru energie ieftină, suspendată. Primăria Oradea va cere ANRE clarificarea unor prevederi din lege

Data publicării:
retele electrice

Consilierii orădeni au fost nevoiţi în şedinţa de azi să suspende asocierea aprobată luna trecută între Primărie şi compania RCS&RDS până la primirea unor clarificări de la autoritatea de reglementare în domeniul energiei.

"De exemplu, într-un document ți se impune să ai rețeaua executată pentru a putea solicita autorizarea. În alte documente ți se spune că nu poți obține o licență de distribuție decât cu acordul concesionarului teritorial. Și atunci trebuie să vedem ce este înainte, oul sau găina. Nu e foarte clar, din cauza unor prevederi legale contradictorii", susţine Ilie Bolojan, primarul Oradei.

"În prezent, hotărârea de consiliu este suspendată. Ea nu poate produce efecte, urmând ca, în funcţie de punctul de vedere transmis, să o reactivăm printr-o hotărâre de consiliu", a explicat Eduard Florea, city managerul Oradei.

Parteneriatul din primărie și RCS&RDS pentru realizarea unei reţele de distribuţie a curentului electric a fost semnat în aprilie. La scurt timp, Prefectura a reacționat și a cerut Consiliului Local Oradea să revoce hotărârea prin care a aprobat asocierea. Juriştii Prefecturii spun că aleşii locali şi-au depăşit atribuţiile pentru că singurii care au drept de decizie în această problemă sunt Ministerul Energiei şi ANRE. În plus, prin contractul de asociere s-ar fi încălcat legea energiei.

"S-a cerut, așa cum am cerut și eu, rezilierea, abrogarea acestei hotărâri, revocarea, dacă vreţi, și posibilitatea studierii unei alte variante pe parcursul lunii iunie pentru a fi adoptată - dacă acesta va fi reziliată - pentru a fi adoptată în luna iunie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla Prefectura își rezervă dreptul de a ataca în instanţă de contencios", a declarat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Autorităţile locale susţin că, în cazul în care răspunsul ANRE confirmă legalitatea hotărârii iniţiale a Consiliului Local, suspendarea acesteia va fi ridicată cel mai devreme în luna iulie.

Reporteri: Bogdan Costea, Adrian Ciucuriţă
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri