Aurul şi argintul antic ale României, la Oradea

Data publicării:
tezaur 170714

Cele o mie de piese care au ajuns în Oradea sunt aranjate în ordine cronologică în sălile de expoziţie: din secolul al V-lea  înainte de Hristos, până în secolul al VII-lea după Hristos. Podoabele, vasele, statuetele sau obiectele decorative din aur şi argint îi aşteaptă pe orădenii care vor să vadă cum arată reprezentarea istoriei în varianta... preţioasă a tezaurului ţării.

„Aduce pentru prima dată în faţa vizitatorilor din România piese de tezaur care au stat multă vreme în depozite ale muzeelor. O asemenea expoziţie sinteză se realizează greu, este costisitoare. Peste 6000 de ani sunt reprezentaţi în această expoziţie prin valori patrimoniale unice, printre ele brăţări dacice, dar şi tezaurul de la Pietroasa", a detaliat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Cele mai impresionante piese sunt cele care fac parte din Tezaurul de la Pietroasa şi sunt cunoscute sub denumirea de „Cloşca cu puii de aur". Din tezaurul format din 22 de piese, doar 12 mai sunt în custodia Muzeului Naţional de Istorie şi sunt unice în lume.

„Aşa cum sunt ele, ca tezaur, ca ansamblu şi în forma în care le regăsim în Tezaurul de la Pietroasa, piesele sunt absolut unice. De exemplu, existe vase, căni cum e cea de la Pietroasa, există mai multe, dar sunt din argint. Aceasta este unica de aur", explică Rodica Oanţă Marghitu, muzeograf, Muzeul Naţional de Istorie al României.

Un bilet costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Expoziţia va rămâne în Oradea până pe 31 august, după care va pleca spre Satu Mare.

reporter: Laura Breb
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri