BAIA MARE. Bastionul Măcelarilor - între istorie și etnografie. În apropierea turnului, Pintea Viteazul a fost împușcat în 1703

Data publicării:
bastionul macelarilor

Peste drum de forfota pieței agroalimentare din Baia Mare găsim un loc desprins, la propriu, din alte vremuri. Este Bastionul de Muniții sau Bastionul Mare Rotund ori Bastionul Măcelarilor, ultima denumire fiind păstrată și astăzi. Turnul are 13 metri înălțime și este construit la exterior dintr-un amestec de roci vulcanice. Zidul are la bază o grosime de un metru și jumătate, care ajunge la un metru în partea superioară. Bastionul Măcelarilor a fost ridicat în secolul al XV-lea și este dovada că orașul Baia Mare (denumit Rivulus Dominarum în trecut) se număra printre puținele din țară care aveau un statut aparte în acea perioadă.

"Dreptul de a se fortifica cu ziduri de piatră era un atribut al orașelor libere regale, iar Baia Mare era unul dintre acestea. Un oraș extrem de important pentru regalitatea maghiară, datorită resurselor bogate în aur și argint ale subsolurilor", spune Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș.

Cu rol de pază și apărare, Bastionul Măcelarilor este compus din 2 încăperi suprapuse. La parter era depozitată în trecut muniția orașului, în timp ce prin ferestrele mici creionate în zidul gros erau urmăriți și atacați potențialii inamici. De această construcție se leagă multe evenimente istorice, printre care și moartea, în 1703, a vestitului haiduc Pintea Viteazul.

"Participa la războiul curuților, o revoltă anti-habsburgică și, într-o ambuscadă organizată la poarta de sud a orașului, în apropiere de Bastionul Măcelarilor de astăzi, el a fost împușcat", povesteşte directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș.

Istoria vechii cetăți se împletește cu cea a meșteșugurilor tradiționale specifice zonei Maramureș. Târgurile de odinioară organizate în jurul Bastionului Măcelarilor s-au transformat, odată cu reabilitarea monumentului din anii 2009-2011, în 10 ateliere de creație cu diferite meșteșuguri.

"Aceste ateliere au fost gândite cu dublă funcționalitate: și ca ateliere de lucru în care meșterii noștri vin și își desfășoară activitatea, dar și ca stand-uri cu produse de vânzare", spune Oana Leșiu, șef birou Bastionul Măcelarilor.

Florica Roman are 78 de ani și a fost învățătoare mai bine de 4 decenii. A deprins în timp 8 meșteșuguri tradiționale, astfel că în atelierul său diversitatea este cuvântul cheie.

"- Zgărdane, trăistuțe, clopuri - tot ce ține artizanat de județul Maramureș
- Ce spun turiștii care ajung în colțișorul dumneavoastră?
- Sunt foarte încântați de ele, sunt foarte plăcute, frumos colorate, după fiecare zonă care există în Maramureș", explică Florica Roman, meșter popular.

Veronica Toldișan coase cămăși cu influențe din zona Chioarului. A învățat meșteșugul de la bunica sa și încearcă să ducă mai departe tradiția.

Cămășile sunt realizate din bumbac și țesătură de cânepă. Ele sunt vândute cu prețuri cuprinse între 150 și 200 lei.

"Eu sunt sigură, că oricine calcă pragul acestui așezământ cultural deja, va ieși încântat de acolo pentru tot ce vede."

"Orice edificiu de natura asta trebuie pus în valoare că e păcat. Se pierd multe în țara asta."

"Mi se foarte frumos, extraordinar. Mă bucur că avem și noi ocazia să vedem așa ceva."

Pe lângă istorie și tradiție, în curtea muzeului a fost amenajată și o așa numită "grădină de fluturi", care reunește peste 140 de specii de mirodenii și flori. Dacă ajungeți prin Baia Mare trebuie să vizitați și Bastionul Măcelarilor, aflat situat pe Strada Izvoarelor. Programul pentru public este de marți până vineri, de la ora 8 la 16. În weekend, când sunt expoziții, târguri sau alte evenimente culturale, vizitatorii au acces între orele 10 și 17. Prețul unui bilet este de un leu pentru copii, respectiv 3 lei pentru adulți.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri