Bolnavii de scleroză multiplă cer deschiderea unui centru de tratament în Oradea

Data publicării:
centru scleroza

Mate Ferencz are 40 de ani, iar în 2004 a descoperit că suferă de scleroză multiplă. Fost zidar, bărbatul îşi aminteşte că boala s-a declanşat brusc şi l-a ţintuit într-un scaun cu rotile. A avut forţa să lupte şi s-a înscris într-un program internaţional de testare gratuită a medicamentelor.

"Am avut dureri mari, am zis că nu trebuie să stau şi m-am ridicat de acolo şi nu mai stau în scaun, că mă duc încă cu bota pentru că sunt în programul internaţional cu copoxonul şi e foarte bun copoxonul", spune bărbatul.

Bărbatul îşi doreşte să primească medicamentele fără să fie nevoit să se deplaseze lunar la Cluj-Napoca. Înfiinţarea unui centru de tratare a sclerozei multiple în Oradea ar fi soluţia ideală. Boala cu o mie de feţe - cum mai este cunoscută scleroza multiplă - este tratată medicamentos, dar şi prin exerciţii fizice şi consiliere psihologică.

"Tratamentul se împarte în două prevenirea puseelor acute, pentru această boală concretizează în pusee acute se tratează cu interferoni. Care se fac numai în centrele din Cluj, Iaşi, Timişoara", a explicat dr. Petru Mihancea, de la Facultatea de Medicină din Oradea.

În Oradea există doar un centru de zi pentru bolnavii de scleroză multiplă. Acesta funcţionează din 1993 pe baza donaţiilor şi a susţinerii financiare din partea bolnavilor. Cu toate că Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor reuşeşte să fie de ajutor bolnavilor, voluntarii spun că e necesar ca în judeţ să fie amenajat printr-un program naţional un centru de tratament.

"Este un tratament costisitor, fără de care nu se poate trăi, dar în acelaşi timp este o adevărată odisee pentru mulţi dintre aceşti oameni care au situaţia de sănătate pe care o au să facă câte un drum lung la Bucureşti", spune Laurenţiu Lazăr, preşedintele Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor.

La început de săptămână, la Centrul de Scleroză Multiplă din Oradea a avut loc Ziua Porţilor Deschise, la care au participat voluntari şi pacienţi.

Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri