Centrul istoric din Oradea, închis maşinilor. Piaţa Unirii va arată ca în anii 1900

Data publicării:
BETA piata unirii

Prin Piaţa Unirii circulau doar căruţele şi pietonii care îşi făceau cumpărările de la magazinele din zonă şi de la ţăranii care îşi aduceau mărfurile la vânzare. Aşa arăta la începutul secolului trecut centrul Oradei. Acum zona este plină de maşini, iar pietonii abia reuşesc să traverseze străzile.

Ca să readucă atmosfera de alătădată Primăria Oradea va transforma zona în una pietonală. Pavajul, gradenele şi fântânile arteziene au fost gândite să arate ca la începutul secolului al XX-lea. Odată cu scoaterea maşinilor din centrul istoric se vor reduce zgomotul şi poluarea.

"Artera principală de circulaţie de la podul Ferdinand spre Universitate practic va dispărea. În locul ei va apărea o piaţă publică, un platou pietonal generos mărginit de 4 fântâni arteziene", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

"Oradea duce lipsă de un astfel de spaţiu de tip Agora, de tip piaţă pietonală, în care să stai să organizezi evenimente, să te întâlneşti cu prietenii", este de părere Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei.

"Modelul este unul care urmează experienţele din vest, în care zonele centrale în oraşe care au istoric atât din punct de vedere arhitectural, cât şi elemente valoroase, încât ele să fie păstrate şi redate în cât mai mare măsură pietonilor, turiştilor", susţine Ioan Maghiar, managerul de proiect.

Singurii nemulţumiţi sunt şoferii care vor trebui să ocolească tot centrul istoric.

"Şi până acum am circulat greu; de acum înainte vom circula şi mai greu."

Lucrările de renovare a Pieţei Unirii din Oradea vor începe în primăvară şi vor costa peste 4 milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene. Administraţia locală vrea să modernizeze şi strada Vasile Alecsandri, care va deveni pietonală.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves 

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri