Chiulul taie din alocaţii. 750 de copii din Bihor s-au ales cu ajutoare diminuate sau suspendate din cauza absenţelor

Data publicării:
chiul alocatii 220415

Reghina Lingurar, din comuna bihoreană Oşorhei, are cinci copii, dintre care trei merg la şcoală. Pentru că doar soţul ei are o slujbă de unde câştigă 1.000 de lei, familia primeşte un ajutor din partea statului. Condiţia era ca niciunul dintre copii să nu absenteze de la ore. Însă în primul semestru, unul dintre ei a lipsit câteva zile, motiv pentru care din luna martie din alocaţia de 320 de lei au fost tăiaţi 80 de lei.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat la şcoală, am ajuns în spital cu copiii că sunt pe astmă şi probabil până a dus copilul şi fiică-mea absenţele la şcoală motivarea, i-au pus absenţi."

"Copiii, fie au absentat din cauză de boală, nu au fost la şcoală sau nu au prezentat scutirea la timp de la medicul de familie", consideră Melinda Farcaş, asistent social în cadrul Primăriei Oşorhei.

În Bihor există 5.570 de familii care beneficiază de alocaţia pentru susţinerea celor cu venituri reduse. În funcţie de numărul copiilor şi de venituri, ajutorul este cuprins între 75 de lei şi 428 de lei. În cazul în care copiii absentează nemotivat, suma este diminuată ori nu mai este acordată timp de câteva luni.

Valoarea alocaţiei pentru familii sărace
- 75 de lei pentru familiile cu doi părinţi, un copil şi venituri cuprinse între 201 şi 530 de lei/persoană
- 428 de lei pentru familiile cu un singur părinte şi 4 sau mai mulţi copii, cu venituri de până la 200 de lei/persoană>

"În cazul în care un elev acumulează 10 absențe nemotivate pe parcursul unui semestru, cuantumul alocației se diminuează cu 20 % și cu 50% pentru un număr de maximum 20 de absenţe. Dacă elevul are mai mult de 20 de absențe care nu sunt motivate, alocatia se suspendă pe o perioadă de șase luni", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Diminuarea alocaţiei:
- cu 20% - maximum 10 absenţe nemotivate
- cu 50% - între 10 şi maxim 20 de absenţe
- suspendare - peste 20 de absenţe nemotivate

În primul semestru din acest an şcolar, elevii din Bihor au adunat 700 de mii de absenţe, din care 450 de mii nu au fost motivate. Din acest motiv, familiile a 750 de copii s-au ales cu reducerea ori suspendarea alocaţiilor de sprijin.

"Au fost înregistraţi un număr de 411 elevi care au înregistrat un număr de absenţe mai mare de 20 şi 323 de elevi care au înregistrat un număr de absenţe cuprins între 10 şi 20", spune Simona Bolcaş, consilier superior în cadrul AJPIS Bihor.

Situaţia a fost mult mai gravă în cazul a 365 de elevi bihoreni care au abandonat şcoala. Potrivit unui studiu, în fiecare an 17% dintre elevii români abandonează şcoala. Asta înseamnă peste 280.000 de elevi ce nu sunt cuprinşi într-o formă de învăţământ.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri