Clădire simbol, lăsată în voia sorţii. Hotelul Dacia din Satu Mare a ajuns o ruină

Data publicării:
hotel Satu Mare 260215

Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari.

"Sub mirajul îmbogăţirii peste noapte, împărţiţi în trei-patru echipe şi cu contribuţia preşedintelui Consiliului Judeţean de atunci, s-a ajuns la acest stadiu de privatizare foarte ciudată", susţine Gheorghe Silaghi Pop, directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare.

În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti Oaş, care a plătit 1 milion 700 de mii de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.

"Cât nu se iau măsuri de consolidare, de punere în siguranţă, de conservare, oricând se poate întâmpla ceva. Să se desprindă o bucată de tencuială, să cadă o sticlă", a observat Mircea Drăgan, expert patrimoniu la Direcţia pentru Cultură Satu Mare.

"Arată deplorabil. Ar trebui să se renoveze pentru că a fost unul dintre cele mai mari hoteluri de aici."

"Ăsta este un simbol al oraşului. Peste o sută de ani are clădirea."

foto: hotelul Dacia, aşa cum arăta în 1911

Lucrările efectuate la subsolul clădirii au afectat sediul filarmonicii din oraş, aflat perete în perete cu hotelul Dacia. Direcţia de Cultură a făcut o plângere penală pe numele proprietarului pentru lucrări neautorizate, însă omul de afaceri se apără.

"Noi, dimpotrivă, am salvat clădirea", a replicat Vasile Ţânţaş, proprietarul clădirii.

Primăria şi proprietarul sunt în negocieri pentru vânzarea clădirii. De la preţul iniţial de 10 milioane de euro, proprietarul s-ar mulţumi acum şi cu jumătate. O sumă considerată prea mare de edili.

"Vom avea o evaluare a prejudiciului creat prin distrugerea acestei clădiri, după care vom face un bilanţ şi atunci o să intrăm la discuţii", a declarat Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare.

Hotelul Dacia a fost construit pe locul fostei primării din Satu Mare. Câţiva ani mai târziu, proiectul în stil secession a câştigat medalia de aur la un concurs de arhitectură din Viena.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri