Cod roşu de inundaţii în Satu Mare, Maramureş şi Sălaj

Data publicării:
inundatie

UPDATE ora 12:10: Potrivit primelor date, în judeţul Maramureş au fost afectate de viituri 125 de gospodării şi au fost evacuate 14 persoane. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în localităţile Bucium şi Fărcaşa. În judeţul Satu Mare au fost afectate patru localităţi, în timp ce în Sălaj inundaţiile au lovit 31 de aşezări.


UPDATE ora 10:05: Florin Miclăuş, viceprimarul din Valea Chioarului (Maramureş): "Nu avem victime în localitate. Sunt 15 gospodării afectate. Cu cei din Serviciul de Pompieri Voluntari intervenim să se scoatem apa din gospodării. Încă plouă aici."


UPDATE ora 9:50: Hidrologii au ridicat codul roşu de inundaţii în Maramureş. Acum este cod portocaliu de inundaţii.


UPDATE ora 9:47: Patru persoane au fost surprinse de o viitură în Maramureş. Ele se aflau într-o rulotă, din care au reuşit să iasă. Au fost preluate de un echipaj al ISU Maramureş - detaşamentul Baia Mare, care i-a adus cu barca pe uscat. "Li s-au dat pături şi îmbrăcăminte. Este vorba despre doi bărbaţi, un copil şi o femeie, care păzeau animale", a declarat la Digi24 Oana Alexa, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş.


Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde între orele 7 şi 14.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, a declarat la Digi24 că problemele au început la ora 2 noaptea. „S-au atenționat primăriile, iar la ora 6 viitura de pe Bârsău a provocat inundarea a peste 40 de case. Viitura crește în continuare. Se lucrează cu șase autopompe. Apa are un metru jumate", a spus Anton Rohian.

Prefectul județului Satu Mare, Eugen Avram, a precizat că dimineață a fost o viitură. „Sunt curți inundate, drumurile sunt practicabile. E vorba de Poiana Codrului și Bârsău. Practic apa vine dinspre Bârsău. Pagube materiale sunt multe, dar nu sunt oameni răniți. Dacă este cazul vom evacua oamenii", a spus Avram.

Reporter: Florina Fofiu
Operator: Kristi Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri