Colegiul prefectural din Bihor, organizat în căminul cultural dintr-o comună

Data publicării:
colegiu la sat

Comuna Ţeţchea din Bihor este situată la 30 de kilometri de Oradea. La fel ca în oricare altă zonă rurală, localnicii se ocupă de agricultură şi creşterea animalelor şi sunt prea puţini interesaţi de problemele administrative ale unui judeţ. Cu toate acestea, cu puţine pregătiri,aşezarea a fost desemnată ca loc de desfăşurare a unei originale şedinţe de colegiu prefectural. Despre care sătenii nu par să ştie ce înseamnă.

"- Ştiţi cumva ce este un colegiu prefectural?
- Nu ştiu, pe cuvânt că nu!"

"- Colegiu prefectural? Nu cred, nu ştiu!
- Se desfăşoară la dumneavoastră în comună!
- Şi cam în ce constă?"

"Colegiul prefectural este compus din prefect, subprefecţi şi şefii serviciilor publice deconcentrate dintr-un judeţ", explică reporterul Digi24 Oradea Florina Fofiu. "În mod obişnuit, şedinţele acestuia se ţin o dată pe lună, la sediul Prefecturii sau în municipiile din judeţ. Pot fi invitate şi alte persoane a căror prezenţă este considerată necesară. Cu această ocazie sunt discutate problemele instituţiilor şi felul în care sunt puse în aplicare politicile Guvernului."

Deşi localnicii par surprinşi, prefectul de Bihor Claudiu Pop susţine că şedinţa a fost organizată în Ţeţchea în urma solicitărilor venite din zonă.

"Mi-au venit foarte multe solicitări, foarte multe întrebări, foarte multe nelămuriri. Am considerat oportun să venim în mijlocul lor pentru a răspunde tuturor întrebărilor, scutind într-un fel drumurile pe care dânşii le au de făcut la Oradea."

"O consider o idee excelentă având în vedere că, practic, prin asta administraţia judeţului coboară între cetăţeni", este de părere Bujor Chirilă, primarul comunei Ţeţchea.

C. Bodea: S-ar putea discuta despre trecerea unor primari la PSD

În schimb, adversarii politici ai prefectului văd în această şedinţă o acţiune politică.

"În politică nu există coincidenţe. Or, să se trezească prefectul după doi ani să ţină şedinţe cu primarii, nu e o coincidenţă. Acolo s-ar putea să se discute neoficial despre cei care ar dori să treacă la PSD", consideră Cristian Bodea, senator PNL de Bihor.

"Aici sunt sunt prezenţi toţi primarii PSD, PDL, UDMR, PNL. Este o tâmpenie cine spune aşa ceva", a replicat prefectul Claudiu Pop.

15 primari din zonă şi 29 de şefi de instituţii publice din Bihor au fost prezenţi la Ţeţchea. Deplasarea lor s-a făcut cu un autobuz al Poliţiei de Frontieră, iar diurne nu s-au dat. Astfel, şedinţa nu a costat nimic.

"Poate un pic de timp, să spun, şi cheltuiala cu resursele umane, acţiunea de ieri şi organizarea", a ţinut să precizeze primarul din Ţeţchea.

Prefectul de Bihor dă asigurări că şedinţe ale colegiului prefectural vor fi ţinute şi în alte comune din judeţ.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri