Comuna cu sute de firme. În Sălard, judeţul Bihor, şomajul este aproape de zero datorită investitorilor

Data publicării:
BETA salard

Nu există uliță în Sălard unde să nu întâlnești cel puțin o firmă. De la saloane de coafură până la firme de construcții ori de tâmplărie, toate funcţionează în cele trei sate ale comunei. Din 2657 de oameni apți de muncă doar 60 nu au un loc de muncă - dar localnicii spun că doar cine nu vrea, nu muncește. Printre cei 252 de intreprinzători ai locului se numără și Sigismund Ur, care are cea mai modernă instalație de producere a vinului din Bihor. A investit în această afacere un milion de euro și are 47 de hectare de viță de vie. În acest fel a creat 18 locuri de muncă.

"Noi producem, noi procesăm şi noi valorificăm, avem 7 magazine de desfacere, cinci în Oradea, unul în Marghita şi unul la Salonta", spune Sigismund Ur.

Tot în Sălard își desfășoară activitatea o firmă de construcții și tâmplărie care are peste 200 de angajați. Toţi sunt localnici şi apreciază faptul că pot munci la ei în comună: "E foarte bine că e aproape, nu face navetă, am şi eu doi copii şi e mai uşor să-i las la şcoală, e foarte bine că am loc de muncă în sat."

Afacerile locale s-au dezvoltat şi cu ajutorul autorităţilor, care au acordat o serie de facilităţi. "Noi oferim teren, nu cu titlu gratuit, la un preţ cât de mic ca să-i putem atrage. Consultanţa şi informaţiile pe care le oferim sunt o prioritate", explică Miklos Nagy, primarul comunei Sălard

Iar ajutorul dat de autorităţi este răsplătit cu sute de mii de lei care intră în bugetul local doar din impozitele plătite de cele 252 de firme. Din acești bani, în ultimii ani primăria a construit trei școli și a asfaltat mai multe străzi.

reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri