Creşte numărul bolnavilor de cancer. În Bihor au fost descoperite cu 60% mai multe cazuri în ultimii trei ani

Data publicării:
cancer 030315

Jozsef are 40 de ani şi a hotărât să-şi facă investigaţii după ce părinţii săi au murit din cauza cancerului.

"A început să mă doară sub stomac și m-am speriat știind faptul că și mama și tata au murit de cancer la intestinul gros. Am ajuns la spital unde mi-am făcut colonoscopie, unde au depistat o tumoră."

Medicii au constatat că în ultimii trei ani a crescut cu 60% numărul cazurilor noi de cancer depistate în Bihor. Dacă în 2012 erau descoperiţi aproape 900 de bolnavi, în 2014 erau înregistrate peste 1400 de noi cazuri. 

Cazuri noi de cancer:
- în 2012 - 896
- în 2013 - 1003
- în 2014 - 1458

Dr. Ciprian Brisc, șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean din Oradea: "Nu există zi în care să nu descoperim o nouă formă de cancer, un nou tip de cancer, un nou pacient cu boală neoplazică."

Dr. Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor: "Cele mai frecvente localizări ale cazurilor noi de cancer la populația județului Bihor sunt reprezentate de cancerul bronhopulmonar, cancerul colorectal, cancerul mamar, cancerul de piele și cancerul de prostată."

Cea mai mare creştere s-a înregistrat în cazul cancerului de piele: de la niciun caz în 2012, la 140 anul trecut.

"Expunerea intensivă la soare în ultima vreme și folosirea tot mai mult a solariilor poate fi considerat un factor foarte important în apariția de melanoame forma de cancer de piele cea mai agresivă", consideră dr. Simona Frățilă, medic dermatolog.

Infecțiile virale sunt responsabile pentru 20% dintre decesele cauzate de cancer. Virusul hepatitei B, cel al hepatitei C și anumite tipuri de virus Papiloma Uman cresc riscul apariţiei cancerului hepatic şi a celui de col uterin. Specialiştii spun că o treime dintre pacienţii bolnavi de cancer nu reuşesc să învingă maladia pentru că nu renunţă la alcool şi fumat, nu fac mişcare, consumă puţine legume şi fructe ori au o greutate prea mare.

Factori de risc în apariţia cancerului
- un indice de masă corporal crescut
- consumul redus de fructe și legume
- lipsa exerciţiilor fizice
- fumatul
- consumul de alcool

"Problema este ca populația să fie receptivă și să înțeleagă că controalele la medic reprezintă o obligație în final pentru sănătatea lor", crede dr. Doru Crăiuț, medic ginecolog.

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că la nivel mondial numărul de noi cazuri de cancer descoperite anual va crește de la 14 milioane în 2012 la 22 de milioane peste două decenii.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri