Curse noi de pe aeroportul din Oradea. Blue Air, Air Serbia, El Al şi LCG, interesate să opereze pe aerogara din Bihor

Data publicării:
aeroport Oradea

Când sunt întrebaţi despre oraşele spre care îşi doresc curse aeriene de pe aeroportul din Oradea, localnicii indică marile capitale europene.

"Budapesta, Londra."

"Viena, Paris."

"În mod obligatoriu, cu marile capitale ale Europei și, dacă există posibilități, și spre alte continente."

Dorinţele orădenilor s-ar putea îndeplini în curând. După ce în noiembrie 2015 prima aeronavă a aterizat pe pista refăcută a aeroportului, şefii judeţului au început căutările pentru găsirea unor operatori pentru destinaţii externe.

"Noi am încercat să vedem ce se poate construi, legat de așteptările orădenilor, mediului de afaceri, oamenilor care lucrează în diferite părți ale lumii și care ne cer continuu să urgentăm deschiderea unor asemenea curse de la Oradea", susţine Cornel Popa, președintele CJ Bihor.

Până acum au fost confirmate curse externe regulate cum ar fi cea care va lega Oradea de Torino.

Gheorghe Răcaru, directorul general al companiei Blue Air: "La vară vom opera cu trei aeronave din Torino. Zborul va fi inițiat din Torino către Oradea și din Oradea către Torino, iar de acolo vom distribui pe destinațiile pe care le zburăm pentru cei ce nu au punct final în Torino."

Şi compania Air Serbia studiază posibilitatea unei curse care să lege Oradea de Belgrad. De acolo există zboruri spre 40 de destinații din Europa, Asia, Zona Pacificului și Statele Unite.

Radu Grigoroiu, reprezentantul Air Serbia: "Discutăm de operare de linie, nu charter. Acestă posibilă operare poate fi și la Oradea. Spun că poate fi pentru că în studiu urmează să se ia o decizie în funcție de datele de trafic apropiate de țintele companiei."

Pe aeroportul din Oradea vor ateriza din vară curse charter din Israel care vor aduce turiști în municipiu și în Băile Felix. Compania El Al a efectuat deja un audit de securitate pe aerogara bihoreană.

Aurelian Cardaș, reprezentant El Al: "Datele vor fi transmise bazei noastre din Tel Aviv și sper să nu fie decât o chestiune de timp să putem opera pe aeroportul Oradea."

Din vara acestui an şi cel mai mare operator aerian din Danemarca propune zboruri permanente din Oradea.

Ștefan Luncan, reprezentant LCG: "Există posibilitatea ca o aeronavă să fie bazată la Oradea și să efectueze zboruri pe 4 destinații care coincid și cu lista de destinații rezultată în urma investigațiile specialiștilor Consiliului Județean."

Din cauza concurenţei, companiile de transport aerian evită să dezvăluie rutele pe care vor să opereze de la Oradea. Din acelaşi motiv unele au solicitat întâlniri separate cu reprezentanții aeroportului și cu şefii administraţiei judeţene.

"Mai avem 4 companii care au solicitat să facem întâlniri confidențiale, nu au vrut să participe în public. Cu o companie am stabilit data întâlnirii", confirmă Gheorghe Pasc, comandantul Aeroportului din Oradea.

Operatorii care vor avea curse pe aeroportul Oradea vor primi timp de trei ani un ajutor finaciar ce reprezintă 50% din taxele de aeroport. Modernizarea terminalului și pistei aeroportului au costat peste 80 de milioane de lei şi au fost realizate cu fonduri europene, guvernamentale și locale.

Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Constantin Gheorghiță, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri