De la glorie, la paragină. Castelul Vecsey, din Livada, judeţul Satu Mare, are nevoie urgentă de reparaţii

Data publicării:
castel livada

Construit între anii 1760 şi 1764, castelul a aparţinut familiei Vecsey, al cărei domeniu feudal se întindea, în secolul al XVIII-lea, peste câteva zeci de sate. Imobilul este înconjurat acum, ca şi atunci, de un parc englezesc cu arbori seculari, ideal pentru plimbări. După cel de-al doilea război mondial, clădirea a fost sediu al comandamentului armatei ruse, iar mai apoi a găzduit, pe rând, mai multe instituţii ale statului.

"Deasupra intrării principale există încă blazonul familiei Vecsey care stă mărturie că odinioară, în acest castel, a trăit o importantă familie de nobili. Povestea spune că ultima baroneasă care a locuit aici până în 1944 era cea mai bogată femeie din zonă, în acea vreme. Astăzi, clădirea se află într-o stare deplorabilă, iar acoperișul, care între timp s-a șubrezit, stă să cadă", relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

În plus, clădirea a rămas fără geamuri, iar grădina este neîntreţinută de ani buni. Imobilul se află în administrarea Direcţiei de Sport şi Tineret Satu Mare.

"Direcţia nu dispune în momentul de faţă de un buget pentru reabilitarea unui asemenea obiectiv", susţine Dragoş Virgil, directorul Direcţiei de Sport şi Tineret Satu Mare.

Primăria Livada şi-a arătat însă disponibilitatea de-a prelua clădirea. Pentru ca acest lucru să fie posibil ar fi nevoie însă de o hotărâre de Guvern, lucru pe care mizează şi edilul.

"Ne-ar interesa să redobândim dreptul de proprietate ca să putem accesa fonduri europene. După calculele făcute ar necesita undeva între 5 şi 7-8 milioane de euro ca să arate cum arăta cândva, pe vremuri. Eu sper că va fi favorabil ca să putem pune la punct pentru că e păcat, vă spun sincer, e o clădire foarte frumoasă şi păcat cum arată momentan", susţine Arthur Piricsi, primarul orașului Livada.

Localnicii cred că oraşul lor ar avea numai de câştigat dacă castelul ar fi restaurat.

"- Poate să aibă vreo 10 ani de când nu e îngrijită.
- Credeţi că ar merita să fie valorificată?
- Da, ar merita, sigur.
- Ar veni turişti?
- Eu cred că ar veni că şi aşa vin să vadă ruinele astea."

"Din păcate, lumea contemporană se pare că nu-şi dă seama de potenţialul enorm turistic pe care aceste castele le au. Ele ar putea să creeze un circuit arhitectural al monumentelor de acest tip. Ceea ce este cel mai trist, că, împreună cu aceste castele, se năruie şi poveştile lor", susţine Ramona Novicov, critic de artă.

Castelul a aparţinut familiei Vecsey până în 1924, după care a ajuns în proprietatea contelui Szataray, nepotul baronesei Vecsey Eszter. Singurul urmaș al familiei a vrut să revendice averea, însă cererea a fost depusă după expirarea termenului legal. Între timp, impunătoarea clădire se degradează în fiecare zi.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri