Defilare militară de Paște, în Oradea

Data publicării:
defilare Paste2

Intrarea trupelor românești în Oradea acum 95 de ani a fost sărbătorită pentru prima dată în acest fel. Evenimentul intitulat "Zilele Bihorului" a durat trei zile și a avut ca moment final un ceremonial militar cu o dublă semnificație.

"La 20 aprilie 1919, în urmă cu 95 de ani, printr-o fericită coincidență, tot în dumunica Paștilor, armata română, avându-l în frunte pe generalul Moșoiu, a intrat în Oradea, împlinind astfel hotărârea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie", explică Dan Poinar, președintele filialei Bihor al Asociației Naționale Cultul Eroilor.

La statuia lui Aurel Lazăr, avocat orădean participant la Marea Unire, cei interesați au asistat la prezentările mai multor asociații de păstrători de tradiții militare: Tradiția Militară, Deutsches Freikorps și Datina Străbună.

"În ziua de astăzi s-a întâmplat să fie sărbătorirea eliberării Oradiei de către generalul Traian Moșoiu, să coincidă cu ziua de Paști, care, după mine, personal, ar însemna și o înviere a sufletului, a patriotismului românesc", consideră un localnic.

Evenimentul s-a terminat cu defilarea gărzilor militare pe corso-ul orădean.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri