Dieta individualizată, soluţia corectă pentru a slăbi sănătos

Data publicării:
dieta 310315

Jumătate dintre europeni se confruntă cu obezitatea, o boală metabolică care poate duce la afecţiuni cardiovasculare, diabet sau apnee. Medicii au o explicaţie.

"Obezitatea este generată, din păcate, de prezența unor produse alimentare de tip industrial care au un gust și o culoare foarte atractive, dar care au foarte multe calorii", susţine dr. Amorin Popa, șeful secției de diabetologie a Spitalului Județean din Oradea.

Ca să scape de problemele cu greutatea, multe persoane apelează la diverse diete, de care au aflat de pe internet ori de la cunoştinţe. Greşit, spun specialiştii.

"Aceste diete care apar pe toate drumurile: Dukan, pe grupe de sânge, sunt o grămadă de variante care nu au suport științific și produc drame. Când se abandonează, deja pacientul și-a pierdut masa musculară și, bineînțeles, își dublează sau își triplează greutatea pe baza țesutului adipos care se reface primul", susţine diabetologul Luiza Demian.

Ca să slăbiţi fără efecte secundare, diabetologii spun că trebuie rezolvate problemele de metabolism care au dus la creşterea în greutate. Pentru asta o echipă de endocrinologi, cardiologi şi diabetologi au realizat un program computerizat ce poate fi accesat de doctori pentru a întocmi o dietă individualizată pentru fiecare pacient. În realizarea acesteia se ţine cont, printre altele, de vârstă, talie, greutate şi analizele de sânge.

"Este o dietă unică și aparține bolnavului sau a omului sănătos pentru tot restul vieții lui. Avantajele sunt că dieta este diversificată", explică doctorul Demian.

Toți cei care au urmat dieta individualizată sunt mulțumiți de rezultatele acesteia. La 73 de ani, Iuliana a urmat regimul prescris de diabetolog și în mai puţin de un an a ajuns de la 96 la 82 de kilograme.

"Mănânc exact cum a spus doamna doctor și de atunci văd că îmi merge bine."

Mădălina este medic diabetolog, iar acum doi ani a participat la un curs de nutriție pentru medici. Acolo a aflat de dieta individualizată pe care a urmat-o pas cu pas. "Am slăbit aproximativ 20 de kilograme în 8 luni și jumătate. Dacă eu am putut să o țin atunci poate oricine, pentru că sunt o persoană vicioasă: îmi plac foarte mult băuturile carbogazoase, sunt fumătoare și îmi place să mănânc."

Un studiu a arătat că obezitatea netratată poate scădea speranța de viață cu până la 19 ani.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri