Groapă ilegală de gunoi lângă Cetatea din Oradea

Data publicării:
gunoi cetate

Timp de 5 ani, primăria orădeană a cheltuit aproape 20 de milioane de euro din fonduri europene pentru a restaura cetatea din oraș, devenită o ruină. După terminarea lucrărilor, bijuteria arhitectonică urmează să fie inclusă într-un circuit ce va fi oferit turiștilor începând cu 2016. Până atunci însă, autoritățile au o nouă problemă: zona din jurul fortăreței a devenit un imens depozit ilegal de gunoaie.

"Această stradă se află la mai puțin de 100 de metri de cel mai important obiectiv turistic din Oradea. Vizitatorii care sunt așteptați de la anul ar putea fi dezamăgiți și dezgustați de cantitatea mare de gunoaie ce o pot găsi aruncată în jurul cetății", relatează Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Îi face să fugă din zonă pe turiști dacă văd așa ceva", completează un localnic. Altul consideră că zona este "o pată neagră pe faţa orașului. Este destul de neplăcut să treci pe lângă așa ceva zilnic."

"Aduc din alte cartiere. Vin cu mașina, descarcă și pleacă și cu asta au terminat", susţine un locuitor din zonă.

Terenul unde sunt aruncate gunoaiele îi aparține unui cetățean italian. Acesta a plătit o dată ca muncitorii de la salubritate să-i curețe locul, dar deșeurile au reapărut în scurt timp. În zonă s-au adunat până acum zeci de tone de gunoaie.

"Zona Griviței cu Eftimie Murgu, pe un teren privat, unde este foarte mare cantitatea de deșeuri clandestine depozitată. Trebuie făcută o decopertare, care presupune deja peste 20 de tone de deșeuri", susţine Ionel Ban, directorul de producție al firmei de salubrizare.

Potrivit regulamentului local de salubritate, autoritățile nu-i pot amenda pe cei care arunca deșeurile lângă fortăreață. În schimb, a fost sancționat proprietarul terenului.

"Sunt sancționate persoanele care depozitează deseuri ilegal pe domeniul public - asta spune regulamentul. Dar e de discutat, e de văzut dacă putem extinde aceste sancțiuni și împotriva celor ce depozitează pe terenuri private", explică Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Pe parcursul anului 2015, poliţiştii locali au reluat procedura de somare, respectiv de sancţionare a societăţii (deţinută de cetăţeanul italian - n.n.) cu 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 9 mii de lei în vederea salubrizării zonei", a declarat Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.

Reprezentanții primăriei spun că proprietarul terenului s-a angajat să curețe terenul pe banii săi până anul viitor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri