Încă şase blocuri izolate termic în Oradea. Locatarii vor beneficia de un confort termic sporit cu 40%

Data publicării:
N18 ANVELOPARE BLOCURI-BETA 190615

Cristalin Micu, responsabilul compartimentului de eficiență energetică: "Au fost reabilitate din fonduri guvernamentale 32 de blocuri; în lucru din fonduri UE sunt 22, dintre care 6 au fost recepționate."

Cele șase blocuri se află în zona podului Sovata, iar de avantajele oferite de anveloparea termică se bucură 271 de locatari.

"Vor avea un confort termic îmbunătățit cu cel puțin 40% față de situația actuală", confirmă Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

"Deja pe căldurile acestea apărute la sfârșitul lunii mai, iunie, confortul este altul, plăcut. Am prins și o perioadă din iarnă când era doar o fațadă făcută din bloc, caloriferele s-au pornit cu mult mai târziu", spune Alexandru Babinski, președintele asociației Cazaban-Onești.

"La subsolul clădirii s-a pus un sistem pe planșeul peste parter, anveloparea clădirii s-a făcut cu polistiren de 15 centimetri, decorativă tâmplărie de foarte bună calitate. Planșeul ultimului nivel a fost acoperit cu polistiren", explică Cristian Ilisei, directorul tehnic al firmei ce a realizat lucrările.

60% din cheltuieli au fost suportate de Uniunea Europeană, iar restul a fost împărţit între Guvern, primărie şi locatari, în funcţie de veniturile acestora din urmă.

"În acest caz, costurile au fost de 10% din valoarea lucrărilor. E și un motiv pentru care locatarii au acceptat mai ușor lucrările respective. În medie, două mii de lei - 3 camere sunt la noi toate apartamentele", susţine Florian Balmoș, președintele asociației 144.

Anveloparea blocurilor duce la o reducere a cantităţii de combustibil folosit pentru încălzire şi o scădere a poluării. Pe lângă aceasta "orașul câștigă în aspect prin faptul că toate aceste blocuri au luat o înfățișare nouă", consideră viceprimarul Mălan.

Lucrările de izolare făcute cu bani europeni sprijină indirect și economia locală prin faptul că firmele de servicii și construcții pot face angajări.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri