Internet în casă, toalete în curte. Mai puţin de 5% din populaţia rurală a României beneficiază de canalizare

Data publicării:
internet igiena 280415

Mariana Crăciun are 52 de ani şi locuieşte în comuna bihoreană Mădăras. Nu a avut parte niciodată parte de canalizare, dar ştie că tehnologia a cucerit până şi lumea tradiţională a satului.

"Toată lumea are și telefoane performante și aparaturi de toate felurile", spune femeia.

"În ceea ce priveşte conexiunea la internet în anul 2000 când s-a introdus fibră optică, în acel moment au avut acces toţi cei care au dorit să aibă acces", explică Dan Turbe, primarul comunei Mădăras.

"Problema e canalizarea, nu s-a întâmplat și nu știm când se va face", continuă Mariana Crăciun.

"În ceea ce priveşte canalizarea nu s-au demarat nici un fel de acțiuni până nu știm că avem finanțare", răspunde primarul de Mădăras.

Este vorba despre 5 milioane de euro de care edilii au nevoie ca să introducă 40 de kilometri de canalizare în comună. În schimb, cei mai mulţi dintre românii care locuiesc la ţară au toaleta în curte ori şi-au construit fose septice. Este motivul pentru care au alte priorităţi.

"Canalizarea nu prea mă interesează, eu am propria mea fosă septică. Important ar fi să se facă străzile prima dată."

"Nu este ieftin să respecți reguli de igienă, nu este ieftin să investești în canalizare, în instalațiile specifice și pe de altă parte bunurile de consum cu care sunt puse în concurență aduc satisfacții imediate: televizorul la el te uiți în fiecare zi, mașina pe care o vede vecinul parcată îți aduce status", explică sociologul Adrian Hatos.

Lipsa canalizării poate duce şi la apariţia unor boli atenţionează medicii. Peste un sfert din bolile hepatice şi gastrointestinale sunt puse pe seama apei insalubre.

"Apa reziduală ajunge să se infiltreze în pânza freatică, să apară în apa din fântână", susţine medicul de familie Valentin Pantea. "Pacienții se pot îmbolnăvi, pot lua de acolo tot felul de bacterii din apă și fac o dizenterie."

Potrivit unor studii oficiale, doar o treime dintre români au baie în interiorul locuinţei. În schimb, 59% dintre locuitorii din mediul rural folosesc telefoanele inteligente.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri