Intervenţii virtuale pentru salvatori

Data publicării:
SARTRISS

În faţa monitoarelor din centrul de antrenament din Sântion, fiecare dintre medici şi asistenţi au intrat în rolul membrilor unei echipe de salvare care intervenea la un accident cu mai multe victime. Cu ajutorul unor programe virtuale au învăţat cum să se coordoneze.

"Este un spaţiu virtual în care putem să creăm orice fel de accident cu multiple victime în situaţii de dezastre şi în care mai multe personaje pot lucru împreună. Este foarte apropiat de realitate în ceea ce văd", spune dr. Emilia Turucz, medic de urgenţă în Tîrgu Mureş.

Cursanţii spun că prin această metodă reuşesc să înveţe mai repede tehnicile noi.

"M-am înscris pentru acest curs tocmai pentru că am vrut să fiu pregătită în cazul în care vor fi evenimente deosebite cu victime multiple", susţine Doina Chiru, asistent medical UPU Arad.

"Mai rar participăm la evenimentele cu multiple victime în real. Deci ar fi bine ca înainte să ne întâlnim în lumea virtuală, să facem exerciţii să ne obişnuim cu colegii", consideră Andras Gagyi, asistent medical în Tîrgu Mureş.

În acelaşi timp, în Băile Felix a avut loc un curs în care participanţii au fost instruiţi cum să intervină la o victimă care prezintă probleme respiratorii.

"Au învăţat strict tehnici de management al căilor respiratorii superioare. Cam tot ce constă în a manageria căile respiratorii ale unui pacient pentru o ventilaţie corespunzătoare", spune Dacian Juca, medic specialist medicină de urgenţă Oradea.

Cursurile se desfăşoară în cadrul unei conferinţe dedicată intervenţiilor în caz de urgenţă, aflată la a şaptea ediţie.

"Anul acesta o temă majoră va fi sistemele de dispecerizare a apelurilor şi de coordonare a resurselor în dispecerat, care se va întinde iarăşi apoi pe următorul an ca şi sarcini pentru cei care vor participa la aceste discuţii", a explicat dr. Hadrian Borcea, medic şef UPU SMURD Oradea.

Toate cursurile sunt acreditate de către Colegiul Medicilor din România şi de Ordinul Asistenţilor Medicali.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri