Investiții de milioane, curse puține. Pe aeroportul modernizat din Oradea operează o singură companie

Data publicării:
aeroport Oradea-1

Din 2008 până acum, în modernizarea aeroportului din Oradea au fost investiți aproximativ 30 de milioane de euro. Cu toate acestea, aerogara este ocolită de companiile aeriene.

Singurele zboruri regulate de pe aeroportul din Oradea sunt cursele de Bucuresti și retur, care nu de puține ori au fost anulate în ultimul moment, fără explicații din partea companiei TAROM. În total, 45 de mii de pasageri pe an debarcă și se îmbarcă aici, de patru ori mai puțin decât pe aeroportul din Debrețin, oraș aflat la 70 de kilometri de Oradea. 

Statisticile arată că 180 de mii de călători vin și pleacă anual de pe aeroportul maghiar. Sunt de șase ori mai mult decât acum un deceniu. O creștere asemănătoare a înregistrat și aerogara din Cluj, care a ajuns la 1,3 milioane de îmbarcări și debarcări, de la 240 de mii în 2006.

"Cred că administrația publică județeană ar trebui să facă mult mai mult pentru a aduce mai multe companii aeriene pe Oradea", spune un localnic.

Asta susține și primarul Oradei, Ilie Bolojan, care a venit cu o ofertă din partea administrației locale: "Intrarea în acționariatul aeroportului și prin acordarea unei subvenții de cel puțin 500 de mii de euro anual pentru ca să se poată ateriza și decola pe aeroportul din Oradea."

Edilul spune că acești bani vor fi folosiți pentru a scădea taxele de aeroport sau pentru a subvenționa zborurile până când numărul de pasageri ajunge la 250 de mii. Cu destinații spre Italia, Germania și Anglia, aerogara orădeană ar face față concurenței acerbe ale orașelor din jur, susține primarul.

"40-50 % din pasagerii îmbarcați, debarcați pe Debrețin sunt din România cea mai mare parte din Bihor și din zonele limitrofe Satu Mare Arad. Pe cale de consecință trebuie să fin conștienți că suntem în competiție directă cu aeroportul din Debrețin."

În schimb, Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor, susţine că "nu ne vom bate niciodată cu Debrețin, nici cu Cluj, dar în concurență suntem. Noi sperăm ca într-un timp foarte scurt, un an și jumătate, doi ani să avem mai multe destinații decât Debreținul."

Conducerea aeroportului din Oradea confirmă că poartă negocieri pentru curse regulate spre destinații din Occident.

Cât mai multe zboruri spre și dinspre destinații externe își doresc și maramureșenii.

"Spania, Italia, Franța...aici consider că sunt mai mulți români plecați."

"Noi vrem să pregătim pachete turistice de 7 zile în Maramureș sau city-break-uri în Baia Mare pentru a putea atrage turiști", anunţă Dorin Buda, directorul general al Aeroportului Internațional Baia Mare.

Pentru asta trebuie să aștepte până la sfârșitul anului, când șefii aeroportului speră să fie finalizate lucrările de prelungire a pistei. Investiția, de aproximativ 20 de milioane de euro, este suportată de Consiliul Județean Maramureș după ce finanțarea europeană a fost pierdută din cauza unor licitații contestate.

Reporteri: Bogdan Costea, Izabela Jurasko
Operatori: Florin Lucuța, Gabor Szilagyi, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri