Lacul Cubic din Satu Mare, transformat în groapă de gunoi

Data publicării:
lac secat

În urmă cu 25 de ani, Lacul Cubic era unul dintre locurile preferate de ieşire în aer liber a sătmărenilor. Cu timpul, zona a fost ocupată de oamenii străzii, iar molozul şi gunoaiele au luat-o în stăpânire.

"Pe vremea comunismului a fost super, a fost frumos, ieşea lumea la iarbă verde, la mici, la grătar. Acum e mizerie, e dezastru."

"Ar trebui să îl astupe, să facă ceva, o zonă verde sau ceva pentru copii, orice, numai mizeria asta nu."

"Eu cred că cineva ar trebui să facă puşcărie pentru dezastrul produs la acest lac."

În urmă cu câteva zile, lacul Cubic a fost scena unui incendiu de vegetaţie. Vinovaţii nu au fost găsiţi nici până acum.

"În urma incendiului au ars 2 hectare de vegetaţie uscată. Cauza incendiului, foc lăsat nesupravegheat de persoane necunoscute", susţine locotenent-colonelul Aurel Ulici, purtătorul de cuvânt al ISU Someş.

"Având în vedere faptul că în zona "Cubic" flora şi fauna nu a fost evaluată anterior, respectiv zona "Cubic" nu este o zonă protejată, nu se pot cuantifica consecinţele incendiului recent. Din constatările anterioare nu au fost identificate specii protejate în zonă", se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Satu Mare pentru Digi24 Oradea.

O faptă şi mai gravă s-a petrecut acum doi ani, când o fetiţă de zece ani a fost găsită moartă în Lacul Cubic. Primăria Satu Mare ar vrea să-i redea lacului frumuseţea de altă dată, însă ar putea amenaja doar jumătate din zonă. Cealaltă aparţine Episcopiei Romano-Catolice. Autorităţile ar fi dispuse să ofere o sumă pentru administrarea întregii zone.

"Noi avem un proiect de reabilitare, dar, din păcate, jumătate a fost retrocedat Bisericii Romano Catolice. Am discutat cu ei şi aşteptăm răspunsul din partea dânşilor: ori ni-l cedează nouă să implementăm proiectul acesta sau fiecare îşi face pe partea lui", a precizat Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare.

Reprezentanţii episcopiei romano-catolice nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima poziţia faţă de această situaţie. Primăria Satu Mare a făcut mai multe acţiuni de ecologizare a lacului şi a interzis accesul căruţelor şi maşinilor care aduceau gunoi în zonă. Toate au fost însă sortite eşecului.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri