Liceenii voluntari. Peste 60 de tineri fac voluntariat la un centru social din Oradea

Data publicării:
BETA voluntari

La Centrul de zi Gabriele din Oradea vin copii ale unor familii nevoiaşe din tot oraşul. Centrul le oferă o masă caldă, dar şi ajutor la pregătirea temelor. Aici intră în scenă cei peste 60 de liceeni care au decis să-şi sacrifice zilnic timpul liber. Ei provin din şapte şcoli şi sunt cei mai tineri voluntari orădeni care prestează servicii în folosul comunităţii, fără să fie plătiţi.

"Având în vedere că sunt în clasa a XII-a. avem destul de mult de învăţat şi nu au timp să vină, pentru că foarte mulţi ar veni", justifică Amalia Silaghi, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic Partenie Cosma.

"Eu încerc să-i îndrum, dar mai mult să le fiu prieten, pentru că dacă încerc pe altă cale n-o să mă asculte", spune Mădălina Sebeştean, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea.

"Mă pregătesc în plus faţă de şcoală şi am prieteni mai mulţi şi învăţ lucruri bune", recunoaște Rebeca Covaci, asistată la Centrul de zi Gabriele.

Cezara Corduneanu, elevă în clasa a X-a la Liceul Greco-Catolic din Oradea, vede totul ca pe o lecție de viață: "Îmi oferă şansa de a vedea ceea ce am eu şi nu au alţii, şi ce aş putea oferi eu din tot ce am."

Chiar dacă în România voluntariatul nu este recunoscut oficial, munca tinerilor este apreciată de angajatori. "Ei, la sfârşitul anului şcolar, primesc un certificat de voluntar, care, probabil, le va prinde bine la CV", susţine prof. Adina Radu, coordonator Strategia Naţională de Acţiune Comunitară.

În Oradea sunt mai multe centre şi organizaţii care au nevoie de voluntari, însă numărul celor care aleg să muncească fără bani este mic.

reporter: Edina Szomoru
operatori: Cristian Rusu, Robert Rézműves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri