Limba slovacă, obiect de studiu la Universitatea din Oradea

Data publicării:
slovaca

Introducerea limbii slovace ca materie de studiu va aduce numai avantaje, spun inițiatorii. Tinerii de etnie slovacă din Bihor vor avea posibilitatea să își continue studiile în limba maternă fără a fi nevoiți să meargă la București, acolo unde există o secție de slavistică.

"Pe parcursul liceului toate materiile și tot a fost în limba slovacă. Acum parcă îmi lipsește limba aia, pentru că limba română pare a fi o limbă străină și limba slovacă, fiind limba maternă, îi duc dorul", spune Andrea Kalamar, studentă.

"- M-ar ajuta în primul rând în comunicare și să îmi dezvolt abilitățile în limba mea maternă.
- Ai studiat și înainte?
- Da, am studiat slovaca opțional, am terminat liceul în limba română și m-a ajutat până acum", completează Cristina Burlou, studentă.

În plus, tinerii își vor găsi mai ușor un loc de muncă la firmele străine care au investiții în România.

"Pentru cei care vin din Slovacia, din Polonia, din Cehia e mult mai rentabil pentru ei să își găsească un vorbitor de limba slovacă care să le explice, să le spună tot ce înseamnă legislația românească în limba slovacă decât să își ia un interpret", spune Adrian Merka, reprezentantul slovacilor și cehilor din România.

Situația le convine și studenților români.

"Aș avea alte orizonturi și mi-aș găsi mai ușor un loc de muncă, dacă se poate și în Slovacia, de ce nu? Provin dintr-o familie de români, dar mi-ar plăcea să să îmi dezvolt vocabularul și în acest domeniu", explică Delia Jurca, studentă.

Cursul ar urma să fie suținut de un profesor slovac, plătit în baza înțelegerii din România și Slovacia în ceea ce privește învățământul. În aceeași manieră sunt plătite cadrele didactice care lucrează în școlile cu predare în limba slovacă din Bihor.

"Există cadru legal, trecând ca și disciplină facultativă într-un stat de funcții la nivelul Facultății de Litere și studenții Universității care doresc să parcurgă această disciplină, dacă o vor parcurge cu succes vor lua niște credite trecute la disciplina facultativă în suplimentul lor de diplomă", susţine Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

În cazul în care toate condițiile vor fi îndeplinite, prima oră de curs în limba slovacă ar putea avea loc în această toamnă.

Reporter: Diana Grad
Operatori: F. Lucuța, C. Gheorghiță, G. Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri