MARAMUREŞ. Zeci de gospodării din Baia Mare sunt călcate zilnic de porci mistreţi

Data publicării:
mistreti6

"Aseară era terenul intact. Azi-noapte au venit porcii și se vede ce scurmături au făcut."

Băimărenii care locuiesc în zona Valea Borcutului se plâng că mistreții îi vizitează noapte de noapte. Nici gardurile de sârmă care împrejmuiesc gospodăriile nu mai sunt un obstacol în calea animalelor.

"Asa l-am făcut să nu îl poată ridica și am bătut țevi, am pus pietre, dar…degeaba. Ridică gardul scroafa și…Aseară l-am pus la loc…", spune un localnic.

"- Uitați aici, în grădină, tot… se bagă pe sub plasa de sârmă, degeaba e gard..
- Ce au distrus?
- Ceapa, usturoi, vinete…ce se vede aici. Căpșuni, în vie", ne arată Vasile Hauşi.
TC OUT: 00 12 53

Oamenii bănuiesc că animalele vin spre oraș mânate de lipsa hranei.

"Probabil nu găsesc hrană destulă în pădure și coboară în zonele locuite unde sunt plantații de pruni, de cireși, unde găsesc fructe."

"Distrug absolut tot. Distrug fâneața, scurmă la rădăcina copacilor, a pomilor…care se uscă."

"Ca să își protejeze grădinile și serele de mistreți oamenii au apelat și la metode inedite, cum ar fi un radio pornit pe timpul nopții", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Mi-e frică, chiar mi-e frică de ei. Sâmbăta seara am coborât... Cinci au fost acolo la păduricea aceea", spune o localnică.

Autoritățile au intervenit și le-au dat mâncare în plus animalelor, dar au organizat și partide de vânătoare. Specialiștii spun că o parte din vină pentru această situație o au și localnicii, despre care spun că și-au ridicat casele prea aproape de habitatul natural al mistreților.

"Să se înțeleagă că omul intră în casa mistrețului, nu mistrețul în casa omului", atrage atenţia Ionică Pop, directorul AJVPS Maramureș.

O situație asemănătoare s-a petrecut și în Oradea, unde mistreții au ajuns în gospodăriile aflate pe dealurile de lângă oraș. Vânătorii spun că mistreţii sunt foarte periculoşi. Ei depăşesc în agresivitate chiar şi ursul şi atacă dacă este încolţit sau rănit.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri