Mai decişi să renunţe la viciu. De la apariţia legii, a crescut interestul fumătorilor pentru produsele anti-fumat

Data publicării:
antifumat

De când cu aprobarea legii care interzice fumatul în spațiile publice, mulți dintre românii dependenți de nicotină au pornit în căutarea unor tratamente care să îi scape de acest viciu. Prima oprire: la farmacie.

"Pacienții se interesează din ce în ce mai mult de aceste produse. Ele există sub diferite forme farmaceutice: spray-uri, gumă, plasturi", spune Corina Criste-Mastan, farmacistă.

Deși este fumătoare de peste 20 de ani, Tania consideră legea care interzice fumatul în spațiile publice reprezintă un semn de normalitate. Pentru că oricum voia să renunţe, a apelat la o metodă mai puţin convenţională: hipnoterapia.

"Am trecut pentru prima dată la țigara electronică - o variantă a țigării mai puțin nocive, aș spune eu. Am încercat și plasturii… din păcate, nu prea au funcționat. Prin urmare ultima variantă, sper că va funcționa, este hipnoza. Am înţeles că merge, au încercat prieteni - a mers", spune Tania Purcaru, pacientă.

Hipnoterapia sau, altfel spus, terapia prin hipnoză, ajută pacienții să scape de diferite adicții cum ar fi fumatul, alcoolul sau drogurile.

"În momentul în care pacientul alege să renunțe la fumat, vine într-un complex de împrejurări. În viața lui are loc o schimbare, ceva se întâmplă sau își dorește să schimbe. Interesul este din ce in ce mai mare pentru că ședințele sunt doar câteva, iar succesul este 90% garantat", susţine Maria-Cristina Oanea, psiholog clinician.

Totul pornește, spun însă psihoterapeuții, de la voința celui în cauză de a renunța la acest viciu. Sunt şi persoane care au reuşit fără niciun fel de ajutor.

"Se poate și fără tratamente și fără medicamente. Deci trebuie să ai ambiția, cum s-ar spune, să o lași."

"Trebuie să ai bunăvoință. Numai așa!"

O şedinţă de hipnoterapie costă 100 de lei, în timp ce produsele antifumat încep de la 25 de lei, guma de mestecat, până la 75 de lei, spray-ul. Legea care interzice fumatul în spațiile publice a fost publicată luni în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din 16 martie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri