Marketing pentru biserici de lemn. Lăcaşele de cult din Bihor vor fi incluse într-un circuit turistic

Data publicării:
bisericuta lemn1

În această perioadă ar putea fi ultima oară când sunetul clopotului bisericii de lemn se aude peste dealurile comunei bihorene Surduc. O construcţie din 1789, aşa cum apare crestat într-o grindă, a ajuns într-o stare jalnică. Acoperişul este putrezit, iar apa se infiltrează în voie. La orice mişcare a clopotului, turnul instabil este în pericol de prăbuşire.

"Am pus folie peste altar că a început să plouă. Acum nu mai plouă, dar s-a şters pictura", spune Liviu Pavel Păcurar, sfătul bisericii din Surduc.

"Este păcat de ea să o lase să se distrugă, toată este cioplită doar din secure şi încrestată", completează un localnic. 

Salvarea acestei biserici, dar şi a celorlalte 50 de lăcaşe de cult din lemn din Bihor, ar putea fi un proiect european al Direcţiei de Cultură Bihor.

"Proiectul pe care îl încheiem a fost unul școală; intenționăm o abordare mai vastă. Credem că un număr de 20 de biserici din jurul Beiușului ar putea fi reabilitate cu fonduri europene. De primă urgență ar fi un număr de 10 biserici de lemn care au invelitorile deteriorate", susţine Lucian Silaghi, directorul Direcției de Cultură Bihor.

Primii paşi pentru salvarea bisericilor de lemn a fost deja făcut. Cele din Hotar şi Gheghie au fost renovate la exterior. Urmează restaurarea picturii interioare, de mare valoare. 

"A fost reabilitată partea de lenm exterioară și o parte din pictura interioară. Biserica a fost salvată", confirmă Horațiu Bocșan, preotul bisericii din Hotar.

"E foarte bun lucru, pentru că e veche și e foarte frumoasă biserica și o să atragă turiștii pe viitor."

Reabilitarea celor două biserici de lemn din Bihor ar putea deveni un etalon pentru astfel de acţiuni. Pentru a promova aceste obiective, Direcţia de Cultură va instala indicatoare pentru turişti şi va promova în mediul online un circuit ecumenic la bisericile de lemn din judeţ.

Reporteri: Bogdan Costea, Diana Grad
Operatori: Tiberiu Catrișcău, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri